Novosti i edukacije

Cimicifuga racemosa i oštećenja jetre

20.07.2006.

Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMEA) i Britanska agencija za lijekove (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) objavile su 18. srpnja priopćenja za javnost u kojima iskazuju zabrinutost u svezi primjene korijena biljke Cimicifuga racemosa (Cimicifugae racemosae rhizoma, engl. Black Cohosh, root) i rizika oštećenja jetre. Cimicifuga racemosa čest je sastojak biljnih pripravaka koji se koriste za olakšavanje simptoma menopauze (navale vrućine, noćno znojenje, bol u zglobovima, glavobolja, nesanica, palpitacije), ali i kod drugih tegoba kao što su reumatski bolovi, kašalj, grčevi u želucu.

EMEA i MHRA su izvršile ocjenu slučajeva hepatotoksičnosti u pacijenata koji su uzimali korijen biljke Cimicifuga racemosa i izvijestile o potencijalnoj povezanosti.

Povjerenstvo za biljne lijekove EMEA-e (Committee for Herbal Medicinal Products, HMPC) obradilo je 42 prijavljena slučaja hepatotoksičnosti (34 od strane nacionalnih agencija, 8 iz literature). Od 42 prijavljena slučaja, u samo 16 slučaja su podaci bili dovoljni za procjenu povezanosti primjene Cimicufugae racemosae rhizoma s oštećenjima jetre. Kao rezultat procjene, 5 je slučaja bilo isključeno, u 7 slučaja dana je ocjena povezanosti nije vjerojatno, a u prestala 4 slučaja (2 autoimuni hepatitis, 1 hepatocelularno oštećenje i 1 fulminantno zatajenje jetre), utvrđena je vremenska povezanost između primjene Cimicufugae racemosae rhizoma i opisanih jetrenih nuspojava.

EMEA je dala sljedeće savjete za pacijente i zdravstvene radnike (nap. preneseno iz originalnog teksta):

Savjet pacijentima:

  • Pacijenti bi trebali prestati uzimati Cimicifugae racemosae rhizoma i odmah se savjetovati s liječnikom ukoliko razviju znakove i simptome jetrenog oštećenja (umor, gubitak apetita, žuta koža i bjeloočnice, jaka bol u gornjem dijelu trbuha s mučninom i povraćanjem ili tamni urin)
  • Recite liječniku ukoliko uzimate biljne pripravke.

Savjet zdravstvenim radnicima:

  • Upitajte pacijente uzimaju li pripravke koje sadrže Cimicifugae racemosae rhizoma (Black Cohosh)
  • Prijavite sumnje na jetrene nuspojave.

MHRA navodi (nap. preneseno iz originalnog teksta):

  • Pacijenti koji se osjećaju dobro ne trebaju prekinuti uzimanje pripravaka koji sadrže Cimicifugae racemosae rhizoma.
  • Pacijenti koji se osjećaju loše ili su zabrinuti trebaju se obratiti liječniku.

U Republici Hrvatskoj niti jedan lijek koji ima odobrenje za stavljanje u promet ne sadrži predmetnu biljku.

U Republici Hrvatskoj se biljni pripravci koji sadrže Cimicifugu racemosu nalaze u regulatornoj skupini dodataka prehrani.

Priopćenja za javnost EMEA-e i MHRA-e nalaze se u nastavku:

Na vrh stranicePovratak