Novosti i edukacije

Alternativa testiranju na životinjama: Novi pristupi u razvoju i provjeri bioloških lijekova

23.04.2008.

U organizaciji Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) u Dubrovniku će se 23. i 24. travnja 2008. godine, u hotelu Hilton Imperial Dubrovnik, održati simpozij pod nazivom Alternativa testiranju na životinjama: Novi pristupi u razvoju i provjeri bioloških lijekova (Alternatives to animal testing: New approaches in the development and control of biologicals).

Simpozij se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Sudionike simpozija pozdravio je ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH, doc. dr. sc. Siniša Tomić (govor ravnatelja Agencije).

Simpozij će pobliže razmotriti napredak u razvoju, provedbi, potvrđivanju i regulatornom prihvaćanju alternative testiranju na životinjama. Raspravit će se novi pristupi i strategije koje bi se u budućnosti mogle primjenjivati u provjeri kakvoće bioloških lijekova.

Tijekom skupa obradit će se brojne stručne teme: zakonodavstvo, Konvencija Vijeća Europe te direktive i smjernice Europske Unije, razvoj izmjena, smanjivanja i oplemenjivanja pokusa na životinjama te iskustva i perspektive farmaceutske industrije, ovlaštenih laboratorija za kontrolu lijekova (OMCL-ova), regulatornih agencija i međunarodnih organizacija. Govorit će se i o ispitivanju sigurnosti i djelotvornosti bioloških proizvoda, osiguranju kakvoće, procesu provjere valjanosti, razvoju znanosti i tehnologija te izazovima i prilikama koji nas očekuju u budućnosti.

Dodatne informacije o simpoziju možete pronaći na internetskim stranicama EDQM-a pod linkom http://www.edqm.eu/site/Alternatives-to-Animal-Testing-Dubrovnik-Croatia-259.html.

Povratak