Novosti i edukacije

Sigurnost primjene neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL)

21.11.2008.

Nastavno na obavijest o završetku postupka analize kardiovaskularnih rizika neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL) pri Europskoj agenciji za lijekove, koju je Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila 24. listopada 2006. godine, želimo izvijestiti o novoobjavljenim rezultatima studije.

Objavljeni su rezultati farmakoepidemiološke studije ˝Risk of Myocardial Infarction and Death Associated With the Use of Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs) Among Healthy Individuals: A Nationwide Cohort Study˝ (Clinical Pharmacology & Therapeutics (2008); advance online publication 5 November 2008. doi:10.1038/clpt.2008.204). Rezultati se ne razlikuju od dosad objavljenih te ne ukazuju na nove sigurnosne podatke.

Poznat je rizik od srčano-žilnih nuspojava pri primjeni neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL) koje mogu biti ozbiljne. Potrebno se držati preporuka o potrebi propisivanja i uzimanja najmanje učinkovite doze predmetne skupine lijekova za najkraće moguće vrijeme terapije kojom se kontroliraju simptomi, uzimajući u obzir individualni rizik pacijenta.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske i dalje će pozorno motriti sigurnost primjene ove skupine lijekova, a u slučaju novih sigurnosnih informacija Agencija će odmah reagirati.

Ranije objavljene obavijesti možete vidjeti pod sljedećim linkovima:

Povratak