Novosti i edukacije

U Rijeci održan simpozij Etika kliničkih ispitivanja

05.09.2008.

Kao pridruženi skup 9. svjetskom kongresu bioetike, u Rijeci je 4. rujna 2008. godine održan simpozij Etika kliničkih ispitivanja (Ethics of Clinical Trials).
Simpozij su na Medicinskom fakultetu u Rijeci svečano otvorili prof. dr. sc. Dinko Vitezić, predsjednik Središnjeg etičkog povjerenstva (SEP) i doc. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (govor ravnatelja Agencije).

Održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske te Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH, simpozij je okupio svjetski priznate stručnjake s ovog područja. Obrađene su brojne teme vezane uz klinička ispitivanja: komunikacija s pacijentima u kliničkim ispitivanjima, etički standardi kliničkih ispitivanja, etički izazovi u pedijatrijskoj skupini i procjena rizika kod djece, transparentnost u medicinskim istraživanjima i važnost registracije kliničkih ispitivanja te etička pitanja vezana za informirani pristanak, ispitivanja lijekova za HIV, itd.

Deveti svjetski kongres bioetike pod temom „Izazov međukulturološke bioetike u 21. stoljeću“ održava se u Rijeci i Opatiji te je okupio više od 700 sudionika iz 70 zemalja svijeta.

U sklopu Svjetskog kongresa bioetike održan je i pridruženi dvodnevni kongres Mediji i bioetika koji je istaknuo važnu ulogu medija u razumijevanju i razvoju bioetike te apelirao za zaštitu osnovnih etičkih principa novinarstva i poštivanje standarda bioetičkih djelovanja novinara. Skup je u Međunarodnom centru za obrazovanje novinara (ICEJ) u Opatiji okupio liječnike, novinare, filozofe, biologe i ine znanstvenike iz Hrvatske, SAD-a, Finske, Argentine i drugih zemalja svijeta.

Povratak