Novosti i edukacije

Portal o cjepivu i lijekovima za pandemijsku gripu

03.12.2009.

U cilju potpunijeg informiranja zdravstvenih radnika i pacijenata o cjepivu i lijekovima za pandemijsku gripu Agencija za lijekove i medicinske proizvode pokrenula je portal koji sadržava sve relevantne informacije o pandemiji i lijekovima za njeno suzbijanje.

Portal je podijeljen u tri dijela. Jedan dio isključivo sadržava informacije o cjepivu za pandemijsku gripu, Focetria, koje je dostupno građanima Republike Hrvatske i za koje su Europska agencija za lijekove i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode utvrdile da je sigurno, djelotvorno i odgovarajuće kakvoće.

Drugi dio sadržava informacije o antivirusnim lijekovima (Tamiflu i Relenza) koji se primjenjuju u liječenju i prevenciji gripe.

Treći dio namijenjen je zdravstvenim radnicima i preko njega oni mogu prijaviti sve sumnje na nuspojave cjepiva i lijekova za pandemijsku gripu.

Podaci o cjepivu Focetria govore nam da je u potpunosti sigurno za primjenu i ne očekuju se ozbiljnije nuspojave na njega. Međutim, kao i za sve druge lijekove, i ovo cjepivo se mora pratiti nakon što se stavi u promet i postane dostupno većem broju pacijenata. Jedan od mehanizama kojima se cjepivo prati je preko prikupljanja i ocjene prijavljenih nuspojava. Uz standardni način prijave nuspojava preko obrazaca Agencije i HZJZ-a, zdravstveni radnici nuspojave na cjepivo Focetria mogu prijaviti i elektronički preko sustava PaniFlow. Riječ je o sustavu koji je razvijen za potrebe pandemije kako bi se u slučaju bolesti i time nedostatka zdravstvenih radnika, koji su dodatno još opterećeni i s velikim brojem pacijenata, nuspojave mogle jednostavno prijaviti. Ujedno sustav PaniFlow olakšava regulatornim tijelima lakše praćenje i analizu zaprimljenih nuspojava.

Portalu možete pristupiti preko linka http://www.halmed.hr.

Povratak