Novosti i edukacije

Osvrt na rizik od osteonekroze čeljusti u bolesnika liječenih bisfosfonatima

12.10.2011.

Nastavno na upite upućene od strane zdravstvenih radnika, HALMED donosi pregled rizičnih čimbenika i mjere prevencije razvoja osteonekroze čeljusti u bolesnika liječenih bisfosfonatima. Odluka o stomatološkim zahvatima u bolesnika liječenih bisfosfonatima mora biti donesena na osnovi procjene individualne koristi i rizika za svakog pojedinog bolesnika. HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene bisfosfonata, a zdravstvene radnike poziva da prijave svaku uočenu nuspojavu lijekova.

Bisfosfonati su skupina lijekova koji inhibiraju resorpciju kosti te su indicirani za intravensku primjenu u liječenju hiperkalcemije maligne etiologije, tumorom izazvane osteolize kod koštanih metastaza u bolesnika s malignim bolestima i Pagetovog sindroma, a za oralnu primjenu u liječenju osteoporoze u žena u postmenopauzi. Ovi lijekovi primijenjeni u liječenju osteoporoze klinički značajno smanjuju rizik od prijeloma kralježnice i kuka, koji su važni uzroci dizabiliteta i mortaliteta u starijoj životnoj dobi. Zbog svojeg učinka na metabolizam kostiju ovi lijekovi u rijetkim slučajevima mogu dovesti do razvoja nuspojave osteonekroze čeljusti. Osteonekroza čeljusti je odumiranje koštanog tkiva čeljusti praćena bolovima i oticanjem čeljusti, pomičnošću zuba i nastankom ogoljelih površina kosti na čeljusti što je praćeno simptomima infekcije.

U rizične čimbenike za razvoj osteonekroze čeljusti ubrajaju se:

  • liječenje potentnijim intravenski primijenjenim bisfosfonatima (pamidronat i zoledronat)
  • veća ukupna primijenjena doza bisfosfonata i duže trajanje liječenja
  • maligne bolesti
  • kemoterapija, radioterapija (terapija zračenjem) i liječenje kortikosteroidima
  • lokalni rizični čimbenici, koji uključuju anamnezu bolesti zuba, lošu oralnu higijenu, bolesti parodonta, invazivne stomatološki zahvate i neodgovarajući zubni nadomjestak
  • druga stanja kao što su šećerna bolest, anemija, koagulopatije i pušenje.

Prevencija razvoja osteonekroze čeljusti

Prije početka liječenja bisfosfonatima u bolesnika s lošim dentalnim statusom mora se razmotriti stomatološki pregled i primjena odgovarajućih preventivnih stomatoloških mjera.

Tijekom liječenja, ovi bolesnici moraju izbjegavati invazivne stomatološke zahvate kao što je ekstrakcija zuba, kad je to moguće. Za bolesnike koji trebaju stomatološki zahvat nema raspoloživih podataka koji bi pokazali da prekid liječenja bisfosfonatima smanjuje rizik od razvoja osteonekroze čeljusti. Prilikom donošenja odluke o ukidanju bisfosfonata zbog mogućeg rizika od nastanka osteonekroze čeljusti treba uzeti u obzir dugo poluvrijeme života ovih lijekova, relativno nizak apsolutni rizik od osteonekroze, osobito kod bisfosfonata koji se primjenjuju oralno, te kliničke prednosti nastavka terapije bisfosfonatima.

U bolesnika u kojih se u vrijeme liječenja bisfosfonatima razvije osteonekroza čeljusti, dentalni kirurški zahvati mogu pogoršati stanje te se preporuča konzervativni pristup, ako je to moguće.
Klinička odluka odgovornog liječnika mora biti temelj plana liječenja prilagođenog svakom pojedinom bolesniku na osnovi procjene individualne koristi i rizika.

Tijekom liječenja bisfosfonatima, sve bolesnike se mora poticati da održavaju dobru oralnu higijenu, redovito posjećuju stomatologa i prijave bilo koji oralni simptom kao što je pomičnost zuba, bol ili oticanje.

Poziv na prijavljivanje nuspojava

U Hrvatskoj su do sada prijavljene dvije nuspojave osteonekroze čeljusti povezane s uzimanjem bisfosfonata. HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene bisfosfonata.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu lijeka HALMED-u. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak