Novosti i edukacije

Važno upozorenje o pravilnom načinu primjene lijeka Enterogermina 2x109/5 ml oralna suspenzija

06.07.2011.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je dana 03.09.2009. godine dala odobrenje za stavljanje u promet lijeka Enterogermina u obliku kapsula i oralne suspenzije za izdavanje u ljekarnama, bez recepta. Enterogermina je indicirana za liječenje i prevenciju poremećaja crijevne mikroflore različitog uzroka kod odraslih i djece.

Djelatna tvar lijeka Enterogermina su spore Bacillus Clausii, redoviti stanovnik crijeva, koje su otporne na fizičke i kemijske agense kako bi neoštećene dospjele u crijevni sustav gdje se pretvaraju u metabolički aktivne vegetativne stanice.

Bacillus Clausii primijenjen oralno nema patogenu snagu, dok primijenjen parenteralno može uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su reakcije preosjetljivosti povezane sa zimicom, visokom temperaturom, cijanozom, febrilnim konvulzijama i tahikardijom.

Od lipnja 2011. godine na hrvatskom tržištu je dostupan lijek Enterogermina u obliku suspenzije pakirane u ampulama namijenjenima isključivo za primjenu na usta. S obzirom da su u svijetu zabilježeni slučajevi pogrešne primjene lijeka Enterogermina (intravenski, intramuskularno i inhalacijom), zdravstveni radnici se upućuju na potrebu savjetovanja pacijenata o pravilnoj primjeni ovog lijeka kako bi se izbjegli neželjeni i potencijalno opasni učinci.

Do sada u Republici Hrvatskoj nije bilo prijava nuspojava povezanih s uzimanjem lijeka Enterogermina.
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) će nastaviti pratiti sigurnost primjene lijeka Enterogermina te će o svakom novom podatku pravovremeno obavijestiti javnost.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu lijeka HALMED-u. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Pismo zdravstvenim radnicima možete pronaći ovdje.

Povratak