Novosti i edukacije

HALMED zaprimio prijavu ozbiljne nuspojave na dodatak prehrani Epimen

04.07.2012.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je prijavu ozbiljne nuspojave na dodatak prehrani Epimen, koji je Ministarstvo zdravlja povuklo s tržišta nakon laboratorijske analize provedene u HALMED-u. Analizom je u spomenutom dodatku prehrani utvrđena prisutnost kemijske supstance sildenafil, djelatne tvari koja nije dozvoljena kao sastojak u dodacima prehrani. Navedenu prijavu nuspojave HALMED je zaprimio prije nego što su javnosti bili poznati rezultati analize proizvoda Epimen.

U svrhu što boljeg informiranja javnosti, HALMED ovim putem želi izvijestiti kako je zaprimio prijavu jednog korisnika dodatka prehrani Epimen koji je doživio ozbiljnu nuspojavu: zamagljen vid i jako lupanje srca. Nakon dulje stanke u korištenju proizvoda, iste nuspojave su se ponovno javile kod sljedeće primjene dodatka prehrani Epimen, zbog čega je korisnik odustao od daljnje uporabe navedenog proizvoda i prijavio HALMED-u doživljene nuspojave. HALMED je prijavljene nuspojave ocijenio kao sigurno povezane s primjenom dodatka prehrani Epimen te je prijavu, nakon detaljne obrade, proslijedio nadležnim institucijama.

Podsjećamo kako dodaci prehrani u kojima je pronađen sildenafil mogu u korisnika s rizičnim faktorima izazvati teške kardiovaskularne nuspojave. Zbog toga se navedena supstanca ne smije nalaziti u dodacima prehrani koji se nalaze u slobodnoj prodaji već samo u lijekovima namijenjenima liječenju erektilne disfunkcije koji se izdaju isključivo na liječnički recept. Time se osigurava da prije propisivanja lijeka liječnik procijeni kardiovaskularni rizik svakog pojedinog pacijenta, odredi odgovarajuću dozu lijeka te nadzire zdravstveno stanje pacijenta.

Skrećemo pažnju na to da, iako praćenje nuspojava dodataka prehrani nije propisano, građani mogu eventualne sumnje na nuspojave dodataka prehrani prijaviti HALMED-u koristeći obrazac za prijavu sumnji na nuspojave lijeka koji je dostupan na internetskim stranicama HALMED-a u dijelu Za pacijente. HALMED-ovi stručnjaci će ovako zaprimljene prijave sumnji na nuspojave dodataka prehrani evaluirati, obraditi i proslijediti nadležnim institucijama.

Povratak