Novosti i edukacije

HALMED objavio publikaciju koja sadrži komparativni pregled potrošnje lijekova u Hrvatskoj za razdoblje od 2007. do 2012. godine

13.11.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je publikaciju Potrošnja lijekova u Hrvatskoj za razdoblje od 2007. do 2012. godine. Ovaj pilot projekt HALMED-a prva je publikacija u Republici Hrvatskoj koja sadrži komparativno izvješće o potrošnji lijekova tijekom višegodišnjeg razdoblja, a koje može služiti kao osnova za planiranje potrošnje lijekova i racionalne farmakoterapije na svim razinama zdravstvene zaštite. U svrhu potpunog usklađivanja budućih publikacija s potrebama korisnika, pozivamo Vas da nam svoje komentare, sugestije i eventualne prijedloge poboljšanja šaljete na e-adresu info.potrosnja@halmed.hr.

Za razliku od većine ostalih publikacija europskih zemalja koji svoje podatke temelje na podacima dobivenima iz veleprodaja, ovaj pregled temelji se na podacima o prometu lijekova iz svih javnih ljekarni, bolničkih ljekarni kao i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima u Republici Hrvatskoj (maloprodaja). Time se dobiva najbliža stvarna potrošnja lijekova jer se podaci temelje na stvarnom broju izdanih, odnosno podignutih pakiranja lijekova od strane pacijenata/korisnika lijekova, a ne na broju propisanih recepata koji mogu, ali ne moraju biti realizirani, ili prometa veleprodaja prema ljekarnama.

Pregled potrošnje lijekova u Hrvatskoj za razdoblje od 2007. do 2012. godine dostupan je u PDF formatu na internetskim stranicama HALMED-a u rubrici Publikacije i izvješća, odnosno ovdje.

Povratak