Novosti i edukacije

HALMED održao okrugli stol "Krivotvoreni lijekovi i sigurnosne oznake"

14.11.2014.

U sklopu međunarodne regulatorne i farmakovigilancijske konferencije "Hrvatski trag u EU", Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) održala je 11. studenog 2014. godine u Šibeniku okrugli stol "Krivotvoreni lijekovi i sigurnosne oznake". Okrugli stol okupio je interesne skupine na području borbe protiv krivotvorenih lijekova; predstavnike zdravstvenih radnika, farmaceutske industrije, maloprodaje i veleprodaje lijekova, pacijenata, novinarske struke, Ministarstva zdravlja, Carinske uprave Ministarstva financija, HZZO-a i HALMED-a. Sudionici su iznijeli svoja stajališta te proveli raspravu o problemu krivotvorenih lijekova, kao i o sprječavanju istog uvođenjem sigurnosnih oznaka za lijekove.

Uz predstavnike HALMED-a, na okruglom stolu sudjelovali su Mate Portolan, mag. pharm., Hrvatska ljekarnička komora; Sani Pogorilić, mr. pharm., Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova; Dzulijana Bundaleska, mr. pharm., Udruga proizvođača generičkih lijekova; mr. spec. Jakov Radošević, mr. pharm., predstavnik veleprodaje lijekova; Mirjana Lerman, mr. pharm., Ministarstvo zdravlja; Andreja Šantek, dipl. nov., predstavnik novinarske struke; mr. sc. Đula Rušinović-Sunara, dr. med., spec., Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, i Marijana Bukić, dipl. krim., Carinska uprava Ministarstva financija. Na koncu se prisutnima obratila i gđa Kristina Vitas, mag. pharm., koja je iznijela stajalište Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Problem krivotvorenih lijekova u porastu je na svjetskoj razini, što je prepoznato i u Europskoj uniji, te je temeljem dosadašnjih iskustava donesena Direktiva 2011/62/EU Europskog parlamenta i Vijeća, u kojoj su temeljito razrađeni mehanizmi za borbu protiv krivotvorenih lijekova u legalnom distribucijskom lancu država članica EU-a. Navedenom Direktivom uveden je pojam sigurnosnih oznaka kao jedan od načina sprečavanja ulaska krivotvorenih lijekova u legalni lanac distribucije. Svrha je uvođenja sigurnosnih oznaka omogućiti identifikaciju, tj. potvrdu autentičnosti svakog pojedinog pakiranja lijeka.

Povratak