Novosti i edukacije

Obavijest o pojavi krivotvorenog lijeka Herceptin (trastuzumab) na češkom tržištu

26.05.2014.

Nastavno na raniju obavijest o pojavi krivotvorina lijeka Herceptin (trastuzumab) na EU tržištu Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je obavijest o sumnji u pojavu krivotvorenog lijeka Herceptin na češkom tržištu.

U Češkoj je pronađen lijek čije su vanjsko i unutarnje pakiranje imali različite oznake roka valjanosti i broja serije te su bili na različitim jezicima. Unutarnje pakiranje bilo je označeno brojem serije H0758, dok je na vanjskom pakiranju bio broj serije H4342B01. Unutarnje pakiranje lijeka i uputa o lijeku bili su na rumunjskom i bugarskom jeziku, dok je vanjsko pakiranje lijeka bilo na rumunjskom jeziku.

Navedene serije lijeka nikada nisu bile u prometu u Republici Hrvatskoj.

Iako u Republici Hrvatskoj nisu distribuirane navedene serije, upozoravaju se svi zdravstveni radnici da obrate posebnu pozornost pri rukovanju i primjeni lijeka Herceptin. U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

U HALMED-u do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvorinu navedenog lijeka, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku. HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene lijeka Herceptin te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Dodatne informacije o lijeku

Herceptin je lijek koji se koristi u liječenju raka dojke te metastatskog raka želuca. Primjenjuje se uglavnom u bolnicama. Herceptin sadrži djelatnu tvar trastuzumab i dostupan je u obliku praška za koncentrat za otopinu za intravensku infuziju od 150 mg te kao otopina za injekciju za subkutanu primjenu. Prema trenutnim informacijama, sumnja na pojavu krivotvorine povezana je samo s oblikom za intravensku primjenu.

Povratak