Novosti i edukacije

Održana međunarodna regulatorna i farmakovigilancijska konferencija "Hrvatski trag u EU"

14.11.2014.

U organizaciji Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u Šibeniku je 11. i 12. studenog 2014. godine održana međunarodna regulatorna i farmakovigilancijska konferencija "Hrvatski trag u EU" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH. Konferencija je organizirana u svrhu informiranja svih dionika o promjenama u regulativi lijekova koje su nastupile pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, a u cilju njihove što kvalitetnije prilagodbe. U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na temu krivotvorenih lijekova i uvođenja sigurnosnih oznaka.

Tijekom svečanog otvaranja konferencije, sudionicima su se pozdravnim riječima obratili dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., spec., ravnateljica HALMED-a, i gospodin Nikica Penđer, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika.

Nakon svečanog otvaranja, ravnateljica HALMED-a te voditelji Odjela i Odsjeka HALMED-a nizom predavanja predstavili su dostignuća HALMED-a i novosti na području lijekova i medicinskih proizvoda u razdoblju od pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Nakon općeg pregleda ovih novosti, dan je osvrt na područja odobravanja lijekova, prometa lijekovima, medicinskih proizvoda, provjere kakvoće lijekova i farmakovigilancije. Također, predstavljeni su načini na koje je HALMED do sada odgovorio na povratne informacije i ocjene koje je dobio od korisnika svojih usluga u svrhu kontinuiranog unapređenja suradnje sa svojim interesnim skupinama te za poboljšanje svojeg poslovanja.

Potom su djelatnice HALMED-a održale predavanja na teme inspekcije dobre proizvođačke prakse (GMP), iskustava HALMED-a na području inspekcije farmakovigilancije (GVP), novosti u GVP modulima od ulaska u EU te edukacijskih materijala.

Na kraju prvog dana konferencije održan je okrugli stol pod nazivom "Krivotvoreni lijekovi i sigurnosne oznake", na kojem su stajališta o globalno rastućem problemu krivotvorenih lijekova te o uvođenju sigurnosnih oznaka iznijeli predstavnici zdravstvenih radnika, farmaceutske industrije, maloprodaje, veleprodaje, udruga pacijenata, Ministarstva zdravlja, Carinske uprave Ministarstva financija, HZZO-a i HALMED-a.

Drugi dan konferencije bio je posvećen stručnim temama s područja farmakovigilancije i biosličnih lijekova. Uz djelatnike HALMED-a, predavanja su održali i ugledni europski stručnjaci na području lijekova:

  • Dr. Irene Rager, Europska agencija za lijekove (EMA)
  • Gosp. Mick Foy, Regulatorna agencija za lijekove Ujedinjenog Kraljevstva (MHRA)
  • Dr. David J. Lewis, Novartis Pharma AG
  • Dr. Ana Hidalgo-Simon, Europska agencija za lijekove (EMA)
  • Gđa María Luisa García-Vaquero, Španjolska agencija za lijekove i medicinske proizvode (AEMPS).

Konferencija je okupila oko dvjesto i pedeset sudionika; zdravstvenih radnika, liječnika, ljekarnika, predstavnika hrvatskih javnozdravstvenih tijela i farmaceutske industrije, pacijenata i medija. Na konferenciji su prisustvovali i predstavnici regulatornih tijela za lijekove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Na vrh stranicePovratak