Novosti i edukacije

Objavljen Dodatak 3.4. Hrvatske farmakopeje

09.01.2015.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je četvrti Dodatak trećem (on-line) izdanju Hrvatske farmakopeje s oznakom 3.4. Ovaj Dodatak temelji se na četvrtom Dodatku osmog izdanja Europske farmakopeje objavljenom 1. listopada 2014. godine, koji stupa na snagu 1. travnja 2015. godine i vrijedi do 30. lipnja 2015. godine.

Dodatak je obogaćen za novi prijevod monografije ljekovite tvari - acetilsalicilatne kiseline. Time se nastavlja nadopunjavanje Hrvatske farmakopeje prijevodima monografija često korištenih ljekovitih tvari.

Predgovor ovog Dodatka također uključuje osvrt na dvije nove politike Europske farmakopeje:

  • Politiku Ph. Eur. vezanu uz ispitivanje bakterijskih endotoksina u tvarima za farmaceutsku primjenu
  • Politiku Ph. Eur. vezanu uz izražavanje stupnja hidratacije.

Svaki Dodatak je cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje u koji su unesene sve novosti i korekcije, odnosno izmjene iz odgovarajućeg dodatka Europske farmakopeje te se u njemu farmakopeja može cjelovito pretraživati.

Godišnju licencu za korištenje svakog izdanja Hrvatske farmakopeje, kao i dodataka koji se redovito objavljuju, izdaje Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Cijena jedne licence je 930,00 kuna + PDV. Svaku licencu moguće je koristiti na dva računala.

Registraciju je moguće provesti putem ove poveznice, uz ispunjavanje zahtjeva traženim podacima, na temelju kojih se kreira ponuda za licencu. Nakon što se prema navedenoj ponudi izvrši plaćanje, korisniku će biti omogućen pristup cjelovitom izdanju farmakopeje. Obavijest o aktivaciji pristupa korisnik će zaprimiti e-poštom zajedno s odgovarajućom zaporkom za pristup farmakopeji.

Nakon pristupanja Hrvatskoj farmakopeji, automatski se otvara važeće izdanje/dodatak, a sva dostupna izdanja/dodatke, s cjelovitom farmakopejom, mogu se pretraživati klikom na izbornik Izdanje u zaglavlju farmakopeje.

U svrhu pružanja uvida u mogućnosti koje pruža cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje, korisnicima je dostupna demo verzija farmakopeje, kojoj je moguće pristupiti ovdje.

Povratak