Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog dana vida

12.10.2016.

Svjetski dan vida, koji se svake godine obilježava drugog četvrtka u listopadu, globalno je događanje usmjereno na osnaživanje svijesti o važnosti dobrog vida, oštećenjima vida - sljepoći i slabovidnosti - te načinima kako ih prevenirati kao i o važnosti rehabilitacije te društvene integracije slijepih i slabovidnih osoba. Ove se godine Svjetski dan vida diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava 13. listopada.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako približno 285 milijuna ljudi diljem svijeta ima oštećen vid. Među njima je oko 39 milijuna slijepih osoba te oko 246 milijuna slabovidnih osoba. Vodeći uzroci oštećenja vida su nekorigirane refrakcijske anomalije (kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam) dok su katarakte vodeći uzrok sljepoće u srednje i slabije razvijenim zemljama. U Hrvatskoj se prati broj osoba s oštećenjem vida, no samo onih kojima je utvrđen invaliditet temeljem tog oštećenja. Tako je u Hrvatskoj registrirano približno 18.000 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost te prevalencija oštećenja vida, kao uzroka invaliditeta, iznosi približno 4 na 1.000 stanovnika.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 80 % svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti. S obzirom na veliku učestalost oštećenja vida i znatne socijalne implikacije - osobito kod težih oštećenja vida i sljepoće - potreban je sustavan pristup ovom problemu na svim razinama prevencije. Također, važno je razvijati snažnu socijalnu osjetljivost prema osobama oštećenog vida te okruženje u kojem će te osobe moći normalno funkcionirati i zadovoljavati svoje životne potrebe. 



Obilježavanje Svjetskog dana vida je 2000. godine inicirano u okviru programa SightFirst humanitarne zaklade Lions Clubs International. U međuvremenu je koordinaciju njegova obilježavanja preuzela Međunarodna agencija za sprječavanje sljepoće (IAPB) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), te su ga ove dvije međunarodne organizacije uklopile i u zajednički program za eliminaciju potencijalne sljepoće VISION 2020. Ovogodišnji Svjetski dan vida u našoj se zemlji obilježava nizom aktivnosti. Središnje događanje u povodu ovog zdravstvenog dana održat će se u subotu, 15. listopada, na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati kada će, uz ostalo, građanima biti omogućena i besplatna provjera vida.

Povratak