Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o novim preporukama za smanjenje rizika od opstrukcije crijeva povezanog s primjenom lijeka TachoSil (ljudski fibrinogen/ljudski trombin)

01.02.2016.

Tvrtka Takeda Pharmaceuticals Croatia d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputila pismo zdravstvenim radnicima o riziku od pojave priraslica na tkivima probavnog sustava koje uzrokuju opstrukciju crijeva, a povezane su s primjenom lijeka TachoSil.

Sažetak

  • Slučajevi priraslica na tkivima probavnog sustava koje uzrokuju opstrukciju crijeva prijavljeni su kod primjene lijeka TachoSil u abdominalnim kirurškim zahvatima izvedenim u blizini crijeva.
  • Za sprječavanje nastanka priraslica na tkivima na neželjenim mjestima potrebno je osigurati da su tkivna područja izvan željenog područja primjene odgovarajuće očišćena od ostataka krvi prije primjene TachoSil-a.
  • Za odgovarajuću primjenu TachoSil-a treba proučiti ažurirane informacije o lijeku i "Upute za uporabu" koje su priložene pismu.

Dodatne informacije

TachoSil je lijek koji sadrži djelatne tvari ljudski fibrinogen i ljudski trombin prevučene na kolagenskom flasteru, a indiciran je u kirurškim zahvatima za poboljšavanje hemostaze, poticanje cijeljenja tkiva kao i za potporu šavovima u vaskularnoj kirurgiji kada standardne tehnike nisu dostatne.

Zbog snažnog afiniteta kolagena prema krvi TachoSil se može zalijepiti za susjedna tkiva pokrivena krvlju ako kirurško mjesto nije odgovarajuće pripremljeno i/ili očišćeno od ostataka krvi ili ako se TachoSil primjenjuje na neodgovarajući način.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak