Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma

10.03.2017.

Od 12. do 18. ožujka 2017. godine će se diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, obilježavati Svjetski tjedan glaukoma. Njegovim se obilježavanjem javnost nastoji osvijestiti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja glaukoma, kao vodećeg globalnog uzorka nepovratnog gubitka vida te po učestalosti drugog uzroka sljepoće. Zbog posljedica glaukoma u svijetu je slijepo približno 4,5 milijuna ljudi te se procjenjuje kako će ova brojka do 2020. godine narasti na oko 11,2 milijuna. Zbog izostanka vidljivih simptoma u početku bolesti i spore progresije, glaukom je poznat i kao "tihi kradljivac vida" te se procjenjuje kako približno 50 % bolesnika u razvijenim zemljama ne zna da boluje od ove bolesti, dok ih je u zemljama u razvoju i do 90 %.

Glaukom je progresivna bolest vidnog živca, koji povezuje oko i mozak. Najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, nastaje stanje povišenog očnog tlaka (očne hipertenzije). Ostane li očni tlak visok, uslijed pritiska na živčana vlakna vidnog živca s vremenom može doći do njihova propadanja, što rezultira oštećenjima vidnog polja. Ona u početku nisu velika i događaju se na periferiji vidnog polja, tako da ih bolesnik i ne primjećuje. Tek kada oštećenja postanu veća, bolesnik će moći osvijestiti probleme s vidom, no u toj je fazi vidni živac već značajno oštećen. Oštećenje vida nastalo zbog glaukoma je nepovratno te u konačnici može rezultirati sljepoćom. Stoga je rano prepoznavanje i dijagnosticiranje te pravovremeno liječenje ove bolesti izuzetno važno.

Glaukom se dijagnosticira pregledom kod oftalmologa, koji uključuje mjerenje očnog tlaka i pregled vidnog živca, identificiranje ostalih simptoma bolesti te prepoznavanje rizičnih čimbenika, kao što su dob veća od 40 godina, visoka kratkovidnost i nasljedna sklonost ovoj bolesti. U slučaju sumnje na glaukom, za preciznu je dijagnozu potrebno učiniti pregled prednjeg segmenta oka i očnog kuta (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca. Ovisno o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran, ova bolest može se liječiti lijekovima (kapi za oči) te laserskim ili operativnim zahvatima.

Javnozdravstveno obilježavanje borbe protiv glaukoma na globalnoj razini pokrenuto je 2008. godine kada je, na inicijativu Svjetskog glaukomskog udruženja (World Glaucoma Association) i Svjetskog udruženja glaukomskih bolesnika (World Glaucoma Patient Association) prvi put obilježen Svjetski dan glaukoma. Ova je međunarodna javnozdravstvena inicijativa 2010. godine prerasla u Svjetski tjedan glaukoma.

U okviru obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog tjedna glaukoma u Hrvatskoj, Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske će uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva provesti Nacionalnu kampanju u 24 grada diljem naše zemlje. Također, Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva RH u suradnji s Glaukomskom sekcijom Slovenskog oftalmološkog društva organizira i 2. međunarodni simpozij o glaukomu Glaucoma Codes, koji će se održati 18. ožujka 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Na vrh stranicePovratak