Novosti i edukacije

Hrvatska među prve tri zemlje EU-a koje su uvele mobilnu aplikaciju za prijavu nuspojava

18.05.2016.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je dana 18. svibnja 2016. godine u Zagrebu, tijekom konferencije "Farmakovigilancija nove generacije", predstavila mobilnu aplikaciju za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova. HALMED je jedna od prve tri europske agencije za lijekove koje su počele s korištenjem aplikacije za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova putem pametnih telefona. Mobilna aplikacija namijenjena je pacijentima, zdravstvenim radnicima, njegovateljima i ostalima kako bi mogli izravno putem svojih mobilnih uređaja prijavljivati sumnje na nuspojave lijekova i pratiti sve nove informacije vezane uz lijekove.

Mobilna aplikacija je alternativa dosadašnjim načinima prijavljivanja nuspojava putem on-line aplikacije i papirnatih obrazaca te su njenim korištenjem omogućeni prijavljivanje sumnji na nuspojave "u hodu" i lakša dostupnost informacija o lijekovima.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje putem Apple i Google trgovina aplikacijama:

App Store - https://itunes.apple.com/us/app/halmed/id1080314179

Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.halmed

Korištenjem mobilne aplikacije HALMED želi dodatno osnažiti uključivanje pacijenata i zdravstvenih radnika u praćenje sigurnosti primjene lijekova te im na ovaj način omogućiti jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem pametnih telefona. Korisnici aplikacije mogu odabrati određene lijekove iz baze lijekova HALMED-a i pratiti sve novosti o njihovoj sigurnoj primjeni. Također, mogu vidjeti prijavljene sumnje na nuspojave za svaki lijek koji ih zanima.

HALMED uvođenjem mobilne aplikacije za prijavu nuspojava ponovno predvodi trendove i primjenu novih informacijskih tehnologija u europskom farmakovigilancijskom sustavu.

"Nakon što je HALMED prvi u svijetu započeo s korištenjem on-line aplikacije Svjetske zdravstvene organizacije, primjena mobilne aplikacije je logičan nastavak naših nastojanja da upotrijebimo nove digitalne tehnologije kako bismo sustav prijavljivanja nuspojava učinili bližim pacijentima i zdravstvenim radnicima. Hrvatska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska su prve zemlje EU-a koje implementiraju ovakvu aplikaciju te će na temelju naših iskustava biti razvijena mobilna aplikacija koja će se koristiti i u svim drugim zemljama članicama Europske unije", izjavio je Darko Krnić, dr. med., voditelj Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u.

Razvoj aplikacije proveden je u sklopu projekta Europske komisije pod nazivom Innovative Medicines Initiative WEB-RADR* (Recognising Adverse Drug Reactions), u koji je HALMED aktivno uključen. WEB-RADR je zajednički projekt privatnog i društvenog partnerstva (IMI projekti) tako da, uz HALMED, Europsku agenciju za lijekove (EMA) i Britansku agenciju za lijekove (MHRA), u njemu sudjeluju i Uppsala Monitoring Centre (UMC), suradni centar WHO-a koji vodi svjetsku bazu nuspojava i Nizozemski nacionalni centar za praćenje nuspojava (LAREB) te brojni drugi partneri iz redova akademske zajednice, udruga pacijenata i farmaceutske industrije. Cilj ovog projekta je razviti što lakši i pristupačniji način prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova putem novih kanala i društvenih mreža.

U sklopu HALMED-ove konferencije "Farmakovigilancija nove generacije" također je održan i okrugli stol "Klikni i prijavi" o prijavljivanju nuspojava i primjeni informacijskih tehnologija u osiguranju sigurnosti primjene lijekova na kojem su aktivno sudjelovali predstavnici ustanova s kojima HALMED surađuje na području farmakovigilancije.

HALMED podsjeća zdravstvene radnike na stručnu i zakonsku obvezu prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. HALMED također poziva pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka jer time izravno pridonose unaprjeđenju sigurnosti primjene lijekova.


* Projekt WEB-RADR je podržan od strane javno-privatnog partnerstva Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking na temelju Ugovora o dodjeli financijske potpore br. 115632, čiji su resursi sastavljeni od financijskog doprinosa iz Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7/2007-2013) te doprinosa u naravi tvrtki članica Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA). Više informacija o inicijativi IMI dostupno je pod poveznicom www.imi.europa.eu.

** Ovo priopćenje odražava stavove HALMED-a te IMI, Europska unija i EFPIA, odnosno pridruženi partneri, nisu odgovorni za uporabu informacija koje ono sadrži.

Fotogalerija

Hrvatska među prve tri zemlje EU-a koje su uvele mobilnu aplikaciju za prijavu nuspojava
Na vrh stranicePovratak