Novosti i edukacije

Obilježavanje Ljubičastog dana u znak podrške osobama s epilepsijom

22.03.2018.

U Hrvatskoj se ove godine obilježava deveti zaredom Ljubičasti dan (engl. Purple Day), dan podrške osobama s epilepsijom te podizanja razine svijesti o epilepsiji. Ova se međunarodna manifestacija održava u više od stotinu zemalja svijeta svake godine na dan 26. ožujka. Pokrenuta je 2008. godine u Kanadi na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan oboljele od epilepsije, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj u svrhu pružanja podrške oboljelima od ove bolesti i njihove destigmatizacije u društvu. Od epilepsije, koja se ubraja u najčešće neurološke bolesti, u svijetu boluje približno 50 milijuna osoba, a u Hrvatskoj oko 40 tisuća osoba. Pogađa pripadnike svih dobnih skupina te istovremeno predstavlja i ozbiljno društveno pitanje, budući da se zbog načina na koji se manifestira u mnogim dijelovima svijeta i danas na nju gleda s nerazumijevanjem. Stoga je osobito važno javnost pobliže upoznati s epilepsijom i potrebama osoba koje od nje boluju kako bi se unaprijedila kvaliteta njihova života te njihova uključenost u društvo.

Ove su godine povodom Ljubičastog dana u Hrvatskoj predviđene brojne aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju javnosti, destigmatizaciju epilepsije i bolje razumijevanje bolesti. Aktivnosti će se odvijati u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju Hrvatskog liječničkog zbora te Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Povodom obilježavanja Ljubičastog dana, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u nedjelju 25. ožujka održat će se manifestacija "Bicikliraj za epilepsiju!" Više informacija o aktivnostima koje će se provoditi povodom ovog dana možete pronaći ovdje.

O epilepsiji

Epilepsija predstavlja kronični poremećaj stanica moždane kore, koje iz različitih razloga postaju pretjerano podražljive te sinkrono izbijaju električne impulse, što se klinički očituje kao epileptički napadaj. Uzroci epilepsije mogu biti raznoliki, uključujući infekcije, traume, ciste, vaskularne i neurološke poremećaje, prekomjerno konzumiranje alkohola odnosno droga te ostale uzroke, a u manjem broju slučajeva bolest može imati i nasljednu osnovu. Ipak, uzrok epilepsije nerijetko ostaje neprepoznat.

Dijagnoza epilepsije postavlja se na temelju detaljne anamneze, neurološkog pregleda i elektroencefalografskog snimanja (EEG) - osnovne dijagnostičke pretrage koja upućuje na funkcionalna neurofiziološka zbivanja u mozgu. Premda liječenje uzroka epilepsije - ako je on otkriven i može se otkloniti - može zaustaviti pojavu napadaja, epilepsija u pravilu zahtijeva cjeloživotno liječenje, pri čemu oboljeli mogu ostvariti visoku kvalitetu života ako se pridržavaju liječničkih uputa. Danas se ova bolest u više od dvije trećine bolesnika može dobro kontrolirati lijekovima - antiepilepticima. U ostalim slučajevima, u kojima se dostupnom antiepileptičkom terapijom ne može postići zadovoljavajuća kontrola epileptičkih napadaja, ponekad se primjenjuje neurokirurško liječenje - primjerice, mikrokirurški zahvati ili implantacija vagusnog stimulatora, kojim se postiže redukcija epileptičkih napadaja.

Na vrh stranicePovratak