Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od medikacijskih pogrešaka zbog uvođenja novog farmaceutskog oblika lijeka Lynparza (olaparib)

29.11.2018.

Nositelj odobrenja AstraZeneca je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o riziku od medikacijskih pogrešaka zbog uvođenja novog farmaceutskog oblika lijeka Lynparza (olaparib).

Sažetak

  • Lynparza (olaparib) u obliku tableta je odobren od strane Europske Komisije 8. svibnja 2018. godine.
  • Lynparza kapsule i tablete ne smiju se međusobno zamjenjivati temeljem sadržaja djelatne tvari iskazanog u miligramima, zbog razlika u doziranju i bioraspoloživosti pojedine formulacije.
  • Kako bi se izbjegle medikacijske pogreške, propisivači moraju naznačiti formulaciju i dozu lijeka Lynparza na svakom liječničkom receptu, a ljekarnici moraju osigurati izdavanje ispravne formulacije i doze bolesnicama.
  • Zdravstveni radnici moraju informirati bolesnice o ispravnoj dozi lijeka (kapsule ili tablete) koju trebaju uzimati. Svakoj bolesnici koja se prebacuje s kapsula na tablete (ili obrnuto), treba biti objašnjeno da su doziranja u miligramima različita za ova dva farmaceutska oblika.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak