Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od teratogenosti i mogućem razvoju neuropsihijatrijskih poremećaja prilikom primjene lijekova iz skupine retinoida (acitretin, adapalen, alitretinoin, beksaroten, izotretinoin, tazaroten i tretinoin)

10.12.2018.

Nositelji odobrenja za lijekove iz skupine retinoida u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA), uputili su pismo zdravstvenim radnicima o riziku od teratogenosti i mogućem razvoju neuropsihijatrijskih poremećaja prilikom primjene lijekova iz skupine retinoida (acitretin, adapalen, alitretinoin, beksaroten, izotretinoin, tazaroten i tretinoin).

Sažetak

Teratogenost

  • Oralni retinoidi su vrlo teratogeni i ne smiju se primjenjivati tijekom trudnoće.
  • Oralni retinoidi acitretin, alitretinoin i izotretinoin moraju se primjenjivati u skladu s uvjetima programa za prevenciju trudnoće kod svih žena reproduktivne dobi.
  • Razgovarajte sa ženama o rizicima liječenja oralnim lijekovima koji sadrže retinoide prije nego što propišete acitretin, alitretinoin i izotretinoin, služeći se revidiranim i pojednostavljenim edukacijskim materijalima.
  • Topikalni retinoidi iz predostrožnosti su također kontraindicirani u trudnica i žena koje planiraju trudnoću.

Neuropsihijatrijski poremećaji

  • U bolesnika liječenih oralnim retinoidima rijetko su prijavljeni slučajevi depresije, pogoršanja depresije, anksioznosti i promjena raspoloženja.
  • Upozorite bolesnike koji uzimaju oralne retinoide da može doći do promjena raspoloženja i/ili ponašanja te da oni i članovi njihove obitelji obrate pozornost na takve promjene i obrate se liječniku ako do njih dođe.
  • Nadzirite sve bolesnike koji se liječe oralnim retinoidima zbog znakova i simptoma depresije te ih uputite na odgovarajuće liječenje, ako je potrebno. Poseban oprez potreban je u bolesnika s depresijom u anamnezi.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak