Novosti i edukacije

U Splitu održan Godišnji sastanak tajništava nacionalnih farmakopeja

30.05.2018.

U organizaciji Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM) i Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u Splitu je 22. i 23. svibnja 2018. godine održan Godišnji sastanak tajništava nacionalnih farmakopeja.

Tijekom svečanog otvaranja sastanka sudionike su pozdravili dr. Susanne Keitel, ravnateljica EDQM-a i prof. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a.

Ravnateljica EDQM-a ovom se prigodom osvrnula na dugogodišnju uspješnu suradnju EDQM-a i HALMED-a, pritom istaknuvši značajan stručni doprinos HALMED-a radu EDQM-a te važan doprinos HALMED-a kao domaćina niza skupova, treninga i sastanaka EDQM-a u Hrvatskoj.

Ravnatelj HALMED-a istaknuo je u svojem govoru da je održavanje domaćinstva ovog sastanka u 2018. godini osobito značajno za HALMED i Hrvatsku s obzirom na to da se upravo u ovoj godini obilježava 15. obljetnica osnutka HALMED-a i 130. obljetnica Hrvatske farmakopeje te, istovremeno, Hrvatska prvi put predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.

Prof. Tomić naglasio je važnost uloge koju Europska farmakopeja ima za proizvođače lijekova, farmaceute, regulatorna tijela i distributere u osiguravanju standarda kakvoće lijekova koje će pacijenti koristiti u svojoj terapiji. Također je istaknuo ulogu koju Europska farmakopeja ima u međunarodnoj harmonizaciji zahtjeva kakvoće za lijekove, pri čemu je naglasio važnost doprinosa nacionalnih farmakopejskih tijela u održavanju visoke razine kvalitete i relevantnosti Farmakopeje.

Uz predstavnike EDQM-a i HALMED-a, sastanku u Splitu prisustvovali su predstavnici ukupno 17 nacionalnih farmakopejskih tijela iz država Europe.

Dodatne informacije
Europska farmakopeja nastala je 1964. godine Konvencijom o izradi Europske farmakopeje pod okriljem Vijeća Europe te je objavljuje Europsko ravnateljstvo za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM).

Republika Hrvatska je od 1994. godine potpisnica Konvencije i Protokola o izradi Europske farmakopeje, čime je preuzeta obveza njene primjene u praksi. Kroz rad delegata u Komisiji Europske farmakopeje i stručnjaka u radnim tijelima sudjeluje u izradi Europske farmakopeje. Izdavanjem Hrvatske farmakopeje Europska farmakopeja se implementira u Republici Hrvatskoj.
Više informacija o Europskoj farmakopeji možete pronaći ovdje, dok su detaljnije informacije o Hrvatskoj farmakopeji dostupne ovdje.

Fotogalerija

U Splitu održan Godišnji sastanak tajništava nacionalnih farmakopeja
Povratak