Novosti i edukacije

Održan okrugli stol o djelotvornosti cjepiva povodom Europskog tjedna cijepljenja

30.04.2019.

U sklopu kampanje povodom Europskog tjedna cijepljenja, koju od 24. do 30. travnja 2019. godine putem društvenih mreža provode Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD), u ponedjeljak 29. travnja održan je okrugli stol/live FaceChat pod nazivom "Vaccines work" - "Cjepiva djeluju".

Na okruglom stolu sudjelovali su doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, izvršna direktorica HFD-a, Vladimir Draženović, dr. med., voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri HZJZ-u, Jelena Krajačić Bucić, dr. med., spec., samostalna stručna ocjeniteljica dokumentacije o lijeku u HALMED-u, prof. dr. sc. Maša Malenica, neuropedijatrica, KBC Sestre milosrdnice te Kristina Stamenković, studentica 6. godine Medicinskog fakulteta, iz udruge CROMSIC. Snimka rasprave, koju je moderirala novinarka Ana Pejičić Dejanović, dostupna je pod ovom poveznicom.

Doc. dr. sc. Krunoslav Capak ovom prilikom je istaknuo dugu tradiciju cijepljenja u Hrvatskoj, uz napomenu da zadnjih godina zbog raznih razloga ipak dolazi do smanjenja cijepnih obuhvata, zbog čega je kolektivni imunitet u pojedinim županijama i gradovima doveden u pitanje. Doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša pojasnila je edukativnu ulogu ljekarnika u podizanju svijesti o koristima cijepljenja među pacijentima. Vladimir Draženović, dr. med., naglasio je potrebu edukacije o tome kako se cijepljenjem ne štite samo zdrava djeca, već upravo djeca koja zbog svojeg zdravstvenog stanja ne mogu primiti cjepivo. Prof. dr. sc. Maša Malenica rekla je da je odgovornost zdravstvenih radnika kao i medija upozoriti javnost na posljedice necijepljenja. HALMED-ova predstavnica, Jelena Krajačić Bucić, dr. med., spec., istaknula je kako je svako cjepivo koje se nalazi u prometu u Republici Hrvatskoj prošlo dugotrajan i sveobuhvatan postupak provjere te je provjerene kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti primjene. Kristina Stamenković naglasila je potrebu približavanja i pojašnjavanja činjenica o cijepljenju, ali na jednostavan i razumljiv način.

Ovom javnozdravstvenom kampanjom podržava se inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije koja svake godine obilježava Europski tjedan cijepljenja kako bi promicala cijepljenje kao ključnu metodu sprječavanja bolesti i očuvanja života. Cilj ovogodišnjeg Europskog tjedna cijepljenja (European Immunization Week, EIW) je osvještavanje o dobrobitima cijepljenja za ljudsko zdravlje te odavanje priznanja herojima cijepljenja koji pridonose zaštiti ljudskih života i promicanju cijepljenja. Ovogodišnjom kampanjom ponovno se podsjeća da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, uz slogan "Spriječi. Zaštiti. Cijepi." ("Prevent. Protect. Immunize.").

Na vrh stranicePovratak