Novosti i edukacije

Europska komisija uvela zajednički logo za internetske ljekarne u svrhu zaštite pacijenata od krivotvorenih lijekova

27.06.2014.

Europska komisija predstavila je zajednički logo za internetske ljekarne na području Europske unije koji pacijentima omogućuje da prepoznaju ovlaštene internetske ljekarne te tako izbjegnu opasnost od kupnje krivotvorenih lijekova. Logo će se nalaziti na internetskim stranicama ovlaštenih internetskih ljekarni u EU u svrhu potvrde njihove vjerodostojnosti i sigurnosti, odnosno potvrde da su lijekovi koje nude provjerene kakvoće i sigurni za primjenu. Hrvatske građane će logo odvesti na internetske stranice Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), gdje će biti objavljen popis ovlaštenih internetskih ljekarni s poslovnim sjedištem u RH. Ako ljekarna nije na tom popisu, građanima se preporučuje da putem nje ne nabavljaju lijekove.

"Prilikom kupnje lijekova putem Interneta, potrošači koji ne kupuju lijekove od legalnih internetskih dobavljača moraju biti svjesni da se izlažu riziku kupnje krivotvorenih lijekova. Krivotvoreni lijekovi mogu biti nedjelotvorni, štetni, čak i smrtonosni. Komisija je izradila zajednički logo za internetske ljekarne kako bi zajamčila sigurnost potrošača", objasnio je Tonio Borg, europski povjerenik za zdravlje.

Komisija očekuje da će primjena loga u potpunosti zaživjeti u drugoj polovini 2015. godine. Logo će imati s lijeve strane pravokutnika zastavu države članice u kojoj je sjedište ljekarne, a tekst će biti preveden na službeni jezik te države. Logo će putem poveznice voditi na internetsku stranicu nacionalnog nadležnog tijela na kojoj će biti dostupan popis svih ovlaštenih internetskih ljekarni i drugih ovlaštenih prodavaonica za promet lijekovima na malo u toj državi članici.

Prilikom razmatranja on-line kupnje lijekova pacijenti trebaju na internetskoj stranici potražiti logo i kliknuti na njega kako bi na stranicama nacionalnog regulatornog tijela provjerili nalazi li se internetska ljekarna na popisu te time dobili potvrdu njene sigurnosti i vjerodostojnosti. HALMED će kao nacionalno regulatorno tijelo za lijekove u Republici Hrvatskoj na svojim internetskim stranicama objaviti i redovito ažurirati popis ovlaštenih internetskih ljekarni s poslovnim sjedištem u RH. Ako ljekarna nije na tom popisu, Komisija i HALMED preporučuju građanima da putem nje ne nabavljaju lijekove.

Provedbena uredba kojom se određuju dizajn zajedničkog loga internetskih ljekarni i tehnički zahtjevi kojima se osigurava njihova vjerodostojnost donesena je 24. lipnja 2014. godine na temelju EU Direktive o krivotvorenim lijekovima. Uredba bi trebala stupiti na snagu do kraja srpnja 2014. godine, dok je rok pripreme za njenu potpunu primjenu u državama članicama EU jedna godina. Stoga Komisija očekuje da će primjena loga u potpunosti zaživjeti u drugoj polovini 2015. godine.

Važno je naglasiti da će putem internetskih ljekarni u RH biti moguće naručivati isključivo lijekove koji se izdaju bez recepta, odnosno lijekove koji su dokazano sigurni za upotrebu u samoliječenju te za koje nije nužna prethodna liječnička preporuka.

O krivotvorenim lijekovima

Krivotvoreni lijekovi su lijekovi koji su u cilju prijevare krivo označeni s obzirom na identitet i/ili podrijetlo, a mogu sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakiranju.

Problem krivotvorenih lijekova u porastu je na svjetskoj razini, sa sve više lijekova koji se krivotvore, kao što su protutumorski i protuvirusni lijekovi. Problem krivotvorenih lijekova prepoznat je u EU te je temeljem dosadašnjih iskustava donesena Direktiva 2011/62/EU, u kojoj su temeljito razrađeni mehanizmi za borbu protiv krivotvorenih lijekova u legalnom distribucijskom lancu zemalja EU.

HALMED kontinuirano surađuje sa svim hrvatskim i europskim nadležnim institucijama u cilju sprečavanja prometa krivotvorenim lijekovima i medicinskim proizvodima te unapređivanja razine zaštite zdravlja pacijenata i korisnika lijekova u EU.

Fotogalerija

Europska komisija uvela zajednički logo za internetske ljekarne u svrhu zaštite pacijenata od krivotvorenih lijekova
Na vrh stranicePovratak