Novosti i edukacije

Održana radionica "Bezreceptni lijekovi: važnost dobre klasifikacijske prakse u promicanju sigurnosti i dostupnosti lijekova u Europi"

21.11.2014.

U organizaciji Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM) i Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u Zagrebu je 20. i 21. studenog 2014. godine održana radionica "Bezreceptni lijekovi: važnost dobre klasifikacijske prakse u promicanju sigurnosti i dostupnosti lijekova u Europi". Na radionici je sudjelovalo gotovo stotinu predstavnika nacionalnih i europskih regulatornih tijela za lijekove, zdravstvenih radnika, udruga pacijenata i farmaceutske industrije iz čak 19 zemalja koji su uključeni u klasifikaciju lijekova prema načinu njihova izdavanja.

Klasifikacija lijekova prema receptnom odnosno bezreceptnom statusu izdavanja ima velik utjecaj na sigurnost pacijenata, dostupnost lijekova te na racionalno upravljanje troškovima zdravstvene zaštite. Odluku o statusu propisivanja i uvjetima vezanim uz načine izdavanja lijekova donose nacionalna regulatorna tijela. Budući da se uvjeti izdavanja lijekova znatno razlikuju u europskim zemljama, trenutno se na europskoj razini provodi usklađivanje navedenih uvjeta.

Cilj radionice bio je omogućiti sudionicima da prošire svoja znanja i upoznaju se s djelovanjem Povjerenstva stručnjaka za klasifikaciju lijekova vezano uz njihovo izdavanje (CD-P-PH/PHO), koje nadležnim tijelima zemalja članica Europske farmakopeje izdaje godišnje preporuke za klasifikaciju lijekova i uspostavljanje dobre klasifikacijske prakse, te prikupiti povratne informacije od svih interesnih skupina, uključujući udruge pacijenata. Program rada povjerenstva CD-P-PH/PHO-a, kojim koordinira EDQM, temelji se na Rezoluciji Vijeća Europe ResAP (2007)1 o klasifikaciji lijekova vezano uz njihovo izdavanje.

Rasprave u sklopu radionice prvenstveno su bile usmjerene na:

  • podizanje svijesti, educiranje i zdravstvenu pismenost pacijenata o sigurnoj i primjerenoj primjeni bezreceptnih lijekova
  • nove načine distribucije lijekova, s posebnim naglaskom na prodaju lijekova na daljinu
  • moguću regulaciju izdavanja bezreceptnih lijekova u načine izdavanja "U ljekarni" i "U općoj prodaji"
  • regulatorne, znanstvene i društvene dimenzije ovih tema.

Radionicom su sve interesne skupine na ovome području pokazale spremnost za zajedničko djelovanje u svrhu ujednačavanja klasifikacije bezreceptnih lijekova te promicanja sigurnih i dostupnih lijekova za europske pacijente.

Izvještaj o održanoj radionici dostupan je ovdje.

Povratak