Novosti i edukacije

Hrvatsko predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe: U Zagrebu započeo Trening Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe o Europskoj farmakopeji

24.05.2018.

Danas je u organizaciji Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM) u hotelu Dubrovnik u Zagrebu započeo Trening o Europskoj farmakopeji. Trening se održava od 24. do 25. svibnja 2018. godine pod predsjedanjem Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe.

Tijekom otvaranja Treninga sudionicima su se obratile ravnateljica EDQM-a dr. Susanne Keitel i predstavnica Ministarstva zdravstva gospođa Rosanna Stanić, mag. pharm. Ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) prof. Siniša Tomić predstavio je djelovanje HALMED-a te ulogu i zadaće koje kao regulatorno tijelo za lijekove HALMED obavlja na nacionalnoj i europskoj razini.

Ravnateljica EDQM-a predstavila je ulogu EDQM-a: "EDQM je ravnateljstvo Vijeća Europe koje podupire zaštitu javnog zdravstva u Europi kroz osiguranje standarda za lijekove koji su sigurni, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće. Europska farmakopeja, koju EDQM izdaje, u svojem trenutačnom, 9. izdanju uključuje više od 2800 službenih standarda za osiguranje kakvoće lijekova".

"Ovakvi treninzi služe kao suštinska poveznica između standarda za kakvoću lijekova i korisnika koji su ih obvezni primjenjivati u svakodnevnom radu kako bi pacijentu bili dostupni lijekovi odgovarajuće kakvoće te kako bi zaštitili javno zdravlje", istaknula je ovom prigodom Ravnateljica EDQM-a, naglasivši da je EDQM iznimno zahvalan Hrvatskoj što je pristala biti domaćin ovog Treninga pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europe.

Ravnateljica EDQM-a je zaključila: "Hrvatska je, od potpisivanja Konvencije o farmakopeji Europske unije prije više od 20 godina, sa svojom znanstvenom ekspertizom u iznimnoj mjeri pridonijela razvoju standarda javnog zdravstva u Europi. Rad EDQM-a u Strasbourgu ne bi bio moguć bez stručnog doprinosa država članica. Ugošćavanje EDQM-a u Zagrebu dokaz je nepokolebljive podrške Hrvatske radu Europske farmakopeje i našim ostalim aktivnostima na ovome području."

Kroz trening, kojem prisustvuje više od 120 stručnjaka iz nacionalnih regulatornih tijela za lijekove, predstavnika proizvođača lijekova te zdravstvenih radnika, bit će predstavljeno djelovanje Europske farmakopeje u svrhu osiguranja sigurnih, djelotvornih i kvalitetnih lijekova, kao i značajna uloga koju ima u zaštiti pacijenata na europskoj i međunarodnoj razini.

Povratak