Novosti i edukacije

Osvrt na radionice u 2005. godini

Agencija za lijekove i medicinske proizvode organizira od 29. rujna 2005. godine radionicu za liječnike na kojoj se govori o načinu prijavljivanju nuspojava lijekova (iz prometa - spontano prijavljivanje i iz kliničkih ispitivanja). U 2005. godini održano je sedam radionica u Zagrebu (29. rujna, 13. listopada i 20. listopada, 10. studenog, 1. prosinca, 8. prosinca i 15. prosinca) i tri u Rijeci (21. listopada, 25. studenog i 2. prosinca). U Zagrebu, radionice se održavaju u prostorijama Agencije za lijekove i medicinske proizvode, Ksaverska cesta 4, a u Rijeci u prostorijama Medicinskog fakulteta.

Predavači su doc. dr. sc. Siniša Tomić, mr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., specijalist klinički farmakolog i toksikolog, Krešimir Furković, dr. med., Suzana Oštarčević, mr. pharm., Adrijana Ilić Martinac, mr. pharm. i Maja Lovrek, mr. pharm..

Radionica je podijeljena u nekoliko cjelina. U uvodnom predavanju predstavlja se uloga Agencije za lijekove i medicinske proizvode kao nacionalnog regulatornog tijela. Nastavlja se sa Uvodom u farmakovigilanciju gdje se iznose pojmovi, povijesni pregled, načini praćenja nuspojava i značaj spontanog prijavljivanja te se prikazuje što se događa s prijavom nuspojave zdravstvenog radnika nakon što je Agencija zaprimi. U drugom dijelu radionice govori se detaljnije o nuspojavama i lijeku - vrstama nuspojava, povezanosti nuspojave i lijeka, kakav je postupak s bolesnikom koji je razvio nuspojavu, signalu i novostima na ovom području. U trećem dijelu prikazuju se obrasci za prijavljivanje nuspojava, govori se o karakteristikama prijavljivanja nuspojava u kliničkim ispitivanjima i o načinu praćenja neispravnosti u kakvoći lijeka. Četvrti dio rezerviran je za vježbu: određivanje ozbiljnosti nuspojave i povezanosti nuspojave s lijekom. Na kraju radionice polaznici rješavaju nekoliko praktičnih zadataka i ispit.

Polaznici dobivaju potvrdu Hrvatske liječničke komore o sudjelovanju na radionici (4 boda) i diplomu Agencije o uspješno završenoj radionici.

Termine održavanja radionica za liječnike u 2006. godini možete pronaći na web stranici Agencije (www.almp.hr) i u Liječničkim novinama.

Radionice sličnog sadržaja organiziraju se i za ljekarnike. Prve dvije radionice održane su u Rijeci, 14. i 15. studenog 2005. Termine održavanja radionica za prvu polovicu 2006. godine možete pogledati na web stanicama Agencije (www.almp.hr) i u Farmaceutskom glasniku. Hrvatska ljekarnička komora boduje polaznike radionice s 3 boda.

Polaznici koji su završili radionice (za liječnike/ljekarnike) ocijenili su vrlo korisnim ono što se moglo naučiti u 4 sata trajanja radionice. Pozitivne ocjene polaznika daljnji su poticaj Agenciji da nastavi s ovom aktivnosti.

Fotogalerija

Osvrt na radionice u 2005. godini
Povratak