Promet, proizvodnja i inspekcija

Obavijest o pojavi ilegalne distribucije lijekova u EU

18.11.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je od španjolskih regulatornih tijela obavijest o otkrivenim aktivnostima ilegalne distribucije lijekova u Španjolskoj kojima mogu biti zahvaćene i ostale članice EU kao i treće zemlje. Za lijekove distribuirane na ilegalan način ne može se jamčiti odgovarajuća kakvoća, sigurnost primjene i djelotvornost te se stoga takvi lijekovi smatraju krivotvorenim lijekovima.

Od španjolskih veleprodaja uključenih u aktivnosti ilegalne distribucije zasad su poznate sljedeće:
Ilegalne veleprodaje (nikad nisu posjedovale dozvolu za promet na veliko lijekovima):

  • SINERGIA CONVERGENTE SOCIEDAD LIMITADA, PASEO SERRA DE ESPADA 4 Esc.5 14. 46120 Alboraya, Valencia
  • LA STREGA FARMACISTA S.L. PASEO SERRA DE ESPADA 4 Esc.5 14. 46120 Alboraya, Valencia

Legalne veleprodaje koje su provodile ilegalnu distribuciju:

  • ALLIANCE PHARMACEUTICAL SYNERGIES S.L. Av. Mare Nostrum 7, 46120 Alboraya, Valencia - oduzeta dozvola za promet na veliko lijekovima
  • MATEPRIX-FARMA S.L. Poligono Industrial Asegra C/ Malaga 15, 18210 Peligros, Granada - oduzeta dozvola za promet na veliko lijekovima
  • DISTRIBUIDORA FARMACEUTICA COLOMENCA-DISFARCO, Mila i Fontanals 57, 08922 Santa Coloma de Gramanet, Barcelona - oduzeta dozvola za promet na veliko lijekovima.

Trenutno nije dostupan popis lijekova distribuiranih ovim ilegalnim putem.

Upozoravaju se sve veleprodaje da obrate posebnu pozornost pri zaprimanju lijekova. U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

U HALMED-u do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz navedenog lanca distribucije, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku. HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene navedenih lijekova te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Povratak