Promet, proizvodnja i inspekcija

Obavijest o sumnji u pojavu krivotvorenih lijekova u EU

29.07.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je putem sustava žurnog uzbunjivanja od njemačkih regulatornih tijela obavijest o sumnji u pojavu određenih krivotvorenih serija sljedećih lijekova:

Afinitor, Alimta, Aranesp, Atripla, Avastin, Avonex, Caelyx, Clexane, Copaxone, Enbrel, Exjade, Faslodex, Gilenya, Herceptin, Humira, Irresa, Kivexa, Mabthera, Mimpara, Neulasta, Prolia, Rebif, Remicade, RoActemra, Seroquel, Stelara, Sutent, Tarceva, Tasigna, Truvada, Velcade, Votrient, Xeplion, Xeloda, Yondelis, Zytiga.

Sumnju u krivotvorinu prijavila je tvrtka iz Njemačke koja obavlja djelatnost paralelnog prometa, CC Pharma GmbH, nakon čega su sve serije na koje se sumnja odnosi povučene s tržišta.

Niti jedna serija za koju je prijavljena sumnja u krivotvorinu nikada nije bila u prometu u Republici Hrvatskoj.

Iako u Republici Hrvatskoj nisu distribuirane navedene serije, upozoravaju se svi zdravstveni radnici da obrate posebnu pozornost pri rukovanju i primjeni ovih lijekova. U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

U HALMED-u do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvorinu navedenih lijekova, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenim lijekovima. HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene navedenih lijekova te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Povratak