Promet, proizvodnja i inspekcija

Europska agencija za lijekove poziva na oprez zbog mogućnosti pojave krivotvorenih lijekova za vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID-19

26.03.2020.

Europska agencije za lijekova (EMA) je putem svoje internetske stranice pozvala pacijente na oprez prilikom nabave lijekova te ih upozorila da ne kupuju lijekove putem neovlaštenih internetskih stranica, kao ni od drugih neovlaštenih trgovaca koji nude na prodaju proizvode iskorištavajući zabrinutost i strah tijekom trenutačne pandemije bolesti COVID-19. Predmetna obavijest dostupna je ovdje.

Neovlašteni trgovci mogu pogrešno navoditi da njihovi proizvodi liječe ili sprječavaju bolest COVID-19 ili nuditi brz pristup lijekovima koji uobičajeno nisu odmah dostupni. U slučaju predmetnih proizvoda postoji velika mogućnost da je riječ o krivotvorenim lijekovima.

Krivotvoreni lijekovi su lijekovi koji su u cilju prijevare krivo označeni s obzirom na identitet i/ili podrijetlo, a mogu sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakiranju. Također mogu sadržavati i vrlo štetne tvari koje ne bi smjele biti prisutne u lijekovima. Primjena takvih proizvoda može imati ozbiljne zdravstvene posljedice ili pogoršanje trenutačne bolesti.

Stoga HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, nabavljaju isključivo u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima kao ovlaštenim prodajnim mjestima na kojima se nalaze provjereni i odobreni lijekovi.

U Republici Hrvatskoj trenutačno nije dostupna nijedna ovlaštena e-ljekarna za prodaju lijekova, odnosno pravna ili fizička osoba koja nudi lijekove za prodaju na daljinu putem interneta.

Podsjećamo da trenutačno nema odobrenih lijekova za bolest COVID-19. Dostupni lijekovi za simptome poput povišene temperature trebaju se primjenjivati prema uputama Vašeg liječnika ili ljekarnika.

Povratak