Promet, proizvodnja i inspekcija

Obavijest o privremenom povlačenju lijeka Cefiksim Jadran 100 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju (cefiksim)

30.04.2014.

Tvrtka Jadran Galenski laboratorij d.d. obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o privremenom povlačenju lijeka Cefiksim Jadran 100 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju (cefiksim). Lijek se privremeno povlači zbog nejasne gradacije priložene štrcaljke koja je graduirana u kilogramima tjelesne mase umjesto u mililitrima pripremljene otopine, što bi moglo dovesti do medikacijske pogreške prilikom primjene lijeka. Rizik se prvenstveno odnosi na subdoziranje u smislu primjene samo polovice predviđene doze u slučajevima kada se lijek dozira jednom dnevno. Za bolesnike ovakvo pogrešno doziranje predstavlja rizik od nedovoljne terapijske djelotvornosti lijeka.

Povlačenje se provodi do razine ljekarni. U Republici Hrvatskoj u promet su do sada bile stavljene male količine navedenog lijeka. Lijek će ponovno biti dostupan na tržištu nakon izmjene štrcaljke za doziranje.
Na hrvatskom tržištu dostupna je dovoljna količina drugog lijeka s ovom djelatnom tvari i u ovom farmaceutskom obliku te neće doći do nestašice.

HALMED do sada nije zaprimio nuspojave na lijek Cefiksim Jadran 100 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju koje su povezane s pogrešnim doziranjem lijeka.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak