Medicinski proizvodi

Izmjena namjene medicinskog proizvoda Macrolane - prestanak korištenja kod povećanja dojki

20.04.2012.

Proizvođač Q-Med odlučio je da se medicinski proizvod Macrolane prestane koristiti za povećanje dojki jer je utvrđeno da prisutnost proizvoda Macrolane u dojkama otežava, a ponekad i onemogućava interpretaciju mamografskih snimaka. U takvim je slučajevima potrebno obaviti dodatne pretrage ultrazvukom. Macrolane u nekim slučajevima može stvarati i bezopasne kvržice u dojkama, što također rezultira nepotrebnim pretragama i pojavom anksioznosti kod pacijentica.

Macrolane je gel koji se sastoji od stabilizirane hijaluronske kiseline i namijenjen je za privremeno povećanje, obnavljanje volumena i oblikovanje površine tijela. Macrolane se prestaje koristiti za povećanje dojki isključivo zbog navedene interferencije u postupcima radiološke dijagnostike. Macrolane je siguran proizvod s obzirom na to da je hijaluronska kiselina i inače sastavni dio ljudskih tkiva te se s vremenom razgrađuje prirodnim procesom.

Macrolane se i dalje smije koristiti za povećanje volumena drugih površina tijela primjerice stražnjice, listova, grudi kod muškaraca itd., kao i za obnavljanje i oblikovanje oštećenih dijelova površine tijela nastalih uslijed poremećaja u mekim tkivima, npr. lipoatrofije.

U Republici Hrvatskoj Macrolane nije u širokoj primjeni i ugrađen je u dojke kod samo dvije pacijentice koje će od strane svojih liječnika biti obaviještene o promjeni namjene ovog proizvoda. Nositelj upisa u očevidnik, Proximum d.o.o., obvezao se o ovoj promjeni namjene obavijestiti sve korisnike. Navedena izmjena namjene medicinskog proizvoda Macrolane bit će uvrštena u Uputu za uporabu ovog proizvoda i njegovo označavanje.

Povratak