Novosti i edukacije

HALMED u suradnji s HFD-om provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

08.11.2022.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) i ove godine provode kampanju kojom se promiče važnost prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Kampanja se odvija putem društvenih mreža HFD-a s trajanjem od 7. do 13. studenog 2022. godine u sklopu sedmog po redu Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave. Ovogodišnja kampanja fokusira se na ulogu svih zdravstvenih radnika i pacijenata koji prijavljuju sumnje na nuspojave i time pridonose sigurnoj primjeni lijekova. U provedbi ove globalne kampanje popraćene kao #MedSafetyWeek sudjeluju regulatorna tijela i drugi dionici iz 82 države Europske unije i svijeta.

Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave kod pojedinih pacijenata, stoga se sigurnost lijekova nastavlja kontinuirano pratiti čitavo vrijeme dok se nalaze na tržištu. Temeljito prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu lijekova te brzo uočavanje sigurnosnih signala zbog kojih bi eventualno bilo potrebno poduzeti odgovarajuće regulatorne akcije, kao što su nove preporuke, mjere opreza, ograničenja u primjeni lijeka, promjene u doziranju lijeka i slično. Također, iz navedenog prikupljanja i praćenja podataka proizlaze nove informacije za korisnike i zdravstvene radnike, što u konačnici dovodi do sigurnije primjene lijekova.

Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene cjepiva i drugih lijekova. Pacijenti, odnosno roditelji i skrbnici, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u na neki od sljedećih načina: putem mobilne aplikacije HALMED (App Store, Google Play), putem on-line aplikacije, putem sustava OPeN za zdravstvene radnike ili slanjem ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.

Praćenjem nuspojava građanima u Republici Hrvatskoj neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje.

Fotogalerija

HALMED u suradnji s HFD-om provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova
Povratak