Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja

25.04.2023.

Od 23. do 29. travnja traje Europski tjedan cijepljenja, koji se obilježava svakog posljednjeg tjedna u travnju počevši od 2005. godine, na inicijativu Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu (SZO/Europe) i u suradnji s UNICEF-om, Europskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i drugim partnerskim organizacijama.

Usporedno s ovom regionalnom javnozdravstvenom inicijativom, kojom se nastoji osnažiti svijest javnosti o važnosti i dobrobiti cijepljenja za zdravlje ljudi, od 2012. godine se - također pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) - na globalnoj razini obilježava Svjetski tjedan cijepljenja.

Cijepljenje je osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta. Glavni je cilj Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja da što više ljudi bude zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Zahvaljujući cijepljenju, neke su vrlo opasne zarazne bolesti danas iskorijenjene, dok su druge pod nadzorom ili pak pred iskorjenjivanjem.

Ovogodišnjom kampanjom nastoji se promovirati redovita imunizacija, odnosno praćenje rasporeda cijepljenja, kako kod djece, tako i kod starijih osoba. O važnosti cijepljenja govori primjer cjepiva protiv ospica, koja su, prema podacima EMA-e, od 2000. do 2018. godine spriječila 23,2 milijuna fatalnih ishoda uzrokovanih ovom zaraznom bolesti. Potrebno je poticati i cijepljenje protiv HPV-a, koje štiti djecu od kasnijeg razvoja određenih vrsta raka. Jednako tako, treba podsjetiti da su necijepljene trudnice u slučaju zaraze rubeolom izložene visokom riziku od pobačaja ili sindroma kongenitalne rubeole u novorođenčadi. Ne smije se zaboraviti ni na važnost cijepljenja starijih osoba, koje se nalaze pod većim rizikom od razvoja ozbiljnih simptoma zaraznih bolesti, što u slučaju zaraze može dovesti do hospitalizacije ili fatalnih ishoda.

HALMED kontinuirano naglašava važnost informiranja o cjepivima iz pouzdanih izvora, osobito s obzirom na veliku pojavnost dezinformacija na ovom području proteklih godina, a koje su utjecale i na smanjenje cijepnih obuhvata u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije. Informacije o cjepivima u Republici Hrvatskoj pacijenti i zdravstveni radnici mogu pronaći na internetskoj stranici HALMED-a. Cjepiva su danas i dalje opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti.

Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim epidemiološkim društvom i Hrvatskim pedijatrijskim društvom organizira "Skup o cijepljenju", na kojem će predstavnik HALMED-a održati predavanje na temu ocjenjivanja uzročno-posljedične povezanosti cijepljenja i nuspojava. Predmetni skup održat će se 27. travnja 2023. godine u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb, s početkom u 17 sati. Program skupa dostupan je ovdje.

Fotogalerija

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja
Na vrh stranicePovratak