Novosti i edukacije

Obavijest o završetku postupka analize kardiovaskulanih rizika neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) - Europska agencija za lijekove zaključila da omjer koristi i rizika ostaje pozitivan

24.10.2006.

Nastavno na obavijest koju je Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila 26. rujna o.g. na svojoj web-stranici (vidi Neselektivni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) - ažurirani podaci preispitivanja sigurnosnog profila NSAR Europske agencije za lijekove (EMEA)), želimo izvijestiti o završetku postupka analize kardiovaskularnih rizika neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR).

Revizijom su bili obuhvaćeni sljedeći lijekovi iz skupine NSAR-a: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indometacin, ketoprofen, ketorolak, meloksikam, nabumeton, naproksen, nimezulid i piroksikam.

Europska agencija za lijekove (EMEA) je danas, 24. listopada, objavila priopćenje za javnost u kojem navodi da omjer koristi i rizika primjene neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova ostaje pozitivan.

Znanstveno povjerenstvo Europske agencije za lijekove - Povjerenstvo za humane lijekove (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) je, na temelju trenutačno dostupnih podataka donijelo sljedeće zaključke:

  • Lijekovi iz skupine neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) i dalje ostaju važni lijekovi u liječenju artritisa i drugih bolnih stanja.
  • Ne može se isključiti moguća povezanost primjene lijekova iz skupine NSAR i malog porasta sveukupnog rizika razvoja trombotičkih događaja, posebice ukoliko se uzimaju u visokim dozama i u dugotrajnom liječenju.
  • Sveukupni omjer koristi i rizika primjene neselektivnih NSAR-a ostaje pozitivan ukoliko se primjenjuju u skladu s informacijama o lijeku (Sažetak opisa svojstava lijeka i Uputa o lijeku), što znači na temelju poznavanja cjelokupnog sigurnosnog profila lijeka, uzimajući u obzir individualni rizik pacijenta (gastrointestinalni, kardiovaskularni, renalni i dr.)

Znanstveno povjerenstvo za humane lijekove je potvrdilo i svoju, već prije danu preporuku za liječnike i pacijente, o potrebi propisivanja i uzimanja najmanje učinkovite doze za najkraće moguće vrijeme terapije kojom se kontroliraju simptomi.

Potrebno je još jednom naglasiti da Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske kontinuirano prati sigurnost primjene svih lijekova koji se nalaze u prometu u Republici Hrvatskoj, pa tako i lijekova iz skupine NSAR-a.

Povratak