Novosti i edukacije

Europska agencija za lijekove preporučuje povlačenje odobrenja za stavljanje u promet lijekova s djelatnom tvari lumirakoksib u Europskoj uniji

14.12.2007.

Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMEA) je 13. studenog 2007. objavila priopćenje za javnost u kojem navodi kako zbog rizika od ozbiljnih jetrenih nuspojava preporučuje povlačenje odobrenja za stavljanje u promet lijekova s djelatnom tvari lumirakoksib u Europskoj uniji.

Lumirakoksib je nesteroidni protuupalni lijek iz skupine COX-2 inhibitora koji je u Europskoj uniji odobren za simptomatsko liječenje osteoartritisa kuka i koljena.

Povjerenstvo za humane lijekove Europske agencije za lijekove (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) ustvrdilo je kako se rizik od jetrenih nuspojava pri primjeni lumirakoksiba može umanjiti ograničenjem uporabe lijeka na kratkotrajno liječenje. Ipak, kako je lumirakoksib odobren za simptomatsko liječenje osteoartritisa, kronične bolesti za koju su odobreni i drugi lijekovi, Povjerenstvo je preporučilo povlačenje odobrenja za stavljanje u promet.

Lumirakoksib nema odobrenje za stavljanje gotovog lijeka u promet u Republici Hrvatskoj.

Priopćenje Europske agencije za lijekove:
www.emea.europa.eu/pdfs/human/press/pr/PR_Lumiracoxib_57930107en.pdf

Povratak