Novosti i edukacije

Osseor (stroncij ranelat) i rizik razvoja teških reakcija preosjetljivosti

22.11.2007.

ositelj odobrenja za stavljanje u promet gotovog lijeka Osseor (stroncij ranelat), Servier Pharma d.o.o., je 19. studenog 2007. obavijestio Agenciju za lijekove i medicinske proizvode o žurnoj izmjeni Sažetka opisa svojstava lijeka i Upute o lijeku te o pripremi pisma liječnicima u svrhu izvješćivanja o teškom sindromu preosjetljivosti (engl. drug rash with eosinophilia and systemic symptoms, DRESS) koji je zabilježen u 16 pacijenata liječenih Osseorom u svijetu.

DRESS je ozbiljno i po život opasno stanje koje se u zabilježenim slučajevima počelo razvijati od 3. do 6. tjedna nakon početka primjene lijeka sa sljedećim simptomima: osip praćen vrućicom, otok žlijezda, povišen broj bijelih krvnih stanica te učinci na jetru, bubrege i pluća.

Liječnici i pacijenti upozoravaju se na mogući rizik razvoja teških reakcija preosjetljivosti pri primjeni navedenog lijeka te se upućuju na praćenje prvih simptoma.

Bolesnice u kojih se pri primjeni Osseora pojavi osip, trebaju odmah prestati uzimati lijek i potražiti savjet liječnika. U takvih se bolesnica lijek Osseor ne smije ponovno uvesti u terapiju.

Osseor (stroncij ranelat) je lijek odobren za liječenje bolesnica s postmenopauzalnom osteoporozom radi smanjenja rizika od prijeloma kralješnice i kukova.

Povratak