Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima „Nove važne sigurnosne informacije za MRP cjepivo“

12.02.2008.

Imunološki zavod d.d. će kao nositelj odobrenja za stavljanje u promet Cjepiva protiv parotitisa, živo liofilizirano, L-Zagreb i Cjepiva protiv morbila, rubele i parotitisa, živo, liofilizirano, Edmonston-Zagreb, HDS; RA 27/3, HDS; L-Zagreb (MRP cjepivo), a u dogovoru s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, uputiti pismo liječnicima u kojem ih izvješćuje o novoj zabilježenoj nuspojavi MRP cjepiva - horizontalnom prijenosu cjepnog soja parotitisa i preporukama za njenu prevenciju.

U programu spontanog praćenja nuspojava (prijave nuspojava iz prometa) zabilježeni su pojedinačni slučajevi simptomatskog horizontalnog prijenosa cjepnog soja parotitisa nakon cijepljenja Cjepivom protiv morbila, rubele i parotitisa Imunološkog zavoda u Republici Hrvatskoj. Radi se o oboljenju od zaušnjaka i u jednom slučaju meningitisa uzrokovano cjepnim sojem virusa zaušnjaka kojeg su roditelji (bliski kontakti) dobili od cijepljene djece. Svi zabilježeni slučajevi završili su ozdravljenjem bez posljedica na zdravlje oboljelih.

Imunološki zavod kao nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u Republici Hrvatskoj je na zahtjev Agencije izmijenio informaciju o cjepivu u koju je naveo, do sada nepoznatu nuspojavu jedne od tri komponente MRP cjepiva (cjepnog soja parotitisa) i s tim u vezi naveo je i mjere opreza koje se trebaju poduzeti da do nuspojave ne dođe. Virus se izlučuje slinom te se mjere opreza provode izbjegavanjem doticaja sa slinom cjepljenika i to na način da se izbjegava uporaba istog pribora za jelo kao što je na primjer pijenje iz iste čaše ili uporaba iste žlice prilikom hranjenja djeteta od 1. do 4. tjedna nakon cijepljenja.

Navedeno je uneseno u Sažetak opisa svojstava lijeka koji je namijenjen zdravstvenim radnicima i u Uputu o lijeku koja je namijenjena pacijentima.

Imunokompromitirane osobe (osobe oštećenog imunološkog sustava, npr. pacijenti na citostatskoj terapiji, autoimune bolesti) moraju u navedenom razdoblju strogo izbjegavati bliski kontakt s cjepljenikom jer je u slučaju oboljenja moguć nepovoljniji ishod bolesti nego što je to u djece u kojih je, ako se javi, bolest blaga i ne ostavlja trajne posljedice na zdravlje.

Pismo liječnicima možete naći ovdje.

Povratak