Novosti i edukacije

Sigurnost primjene lijekova djelatne tvari inzulin glargin

30.06.2009.

Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMEA) objavila je priopćenje za javnost o sigurnosti primjene lijekova djelatne tvari inzulin glargin vezano za nedavno objavljene podatke iz analiza registara o mogućoj povezanosti inzulinskih analoga, posebno inzulin glargina, s rizikom od razvoja karcinoma.

Na temelju trenutno dostupnih podataka, povezanost primjene inzulin glargina i pojave karcinoma ne može biti potvrđena niti isključena. Potrebna je daljnja, detaljna ocjena rezultata studija i ostalih relevantnih podataka koje će provesti Povjerenstvo za humane lijekove Europske agencije za lijekove (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP). Pacijentima se preporuča nastavak liječenja. U slučaju bilo kakvih pitanja mogu se obratiti svojim liječnicima.

U Republici Hrvatskoj je odobren lijek Lantus koji sadrži djelatnu tvar inzulin glargin. Agencija za lijekove i medicinske proizvode i dalje pozorno motri sigurnost primjene ove skupine lijekova te će obavijestiti o zaključcima detaljne ocjene Povjerenstva za humane lijekove Europske agencije za lijekove.

Priopćenje EMEA-e možete pogledati pod sljedećim linkom:
http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Lantus/40847409en.pdf

Povratak