Novosti i edukacije

Upozorenje o kupovini antivirotika bez recepta

09.06.2009.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske zaprimila je obavijest od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u kojoj se javnost upozorava da ne kupuje lijekove protiv gripe A/H1N1 ako predmetne lijekove nije propisao liječnik.

Ispitivanja pokazuju da je trenutno prisutan virus gripe A/H1N1 osjetljiv na antivirotike kao što su oseltamivir ili zanamivir. Neodgovarajuća primjena ovih lijekova može povećati rizik stvaranja rezistencije virusa na navedene lijekove. Antivirotici se stoga trebaju kupiti samo s receptom propisanim od liječnika koji je pregledao pacijenta.

Lijekove koji se prodaju izvan odobrene nacionalne mreže opskrbe ne treba kupovati.

U obavijesti SZO upozorava i na veliki rizik povezan s kupovinom lijekova putem Interneta. Neodobrene i ilegalne Internet ljekarne naplaćuju lijekove bez ikakva jamstva da će lijek biti dostavljen, a za lijekove koji ipak budu dostavljeni nema garancije u njihovu sigurnost, kakvoću ili učinkovitost. Uzimanje ilegalnih, neodobrenih ili krivotvorenih lijekova može dovesti do smrti, nedjelotvornosti terapije ili ozbiljnih nuspojava. Takvi lijekovi mogu biti bez djelatnih tvari ili mogu sadržavati neispravnu količinu djelatne tvari, a može se dogoditi da na označavanju takvih lijekova nije navedena djelatna tvar ili opasne pomoćne tvari.

Za više informacija o važnim mjerama zaštite protiv širenja gripe A/H1N1, molimo Vas pogledajte Internet stranicu SZO koja redovito objavljuje najnovije informacije (http://www.who.int/en/).

Povratak