Novosti i edukacije

Osvrt na međunarodnu konferenciju "EU28: znanost, lijekovi, zdravlje – regulatorni sustav za budućnost"

13.05.2013.

U hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku, 6. i 7. svibnja 2013. godine, održana je međunarodna konferencija "EU28: science, medicines, health - a regulatory system fit for the future" ("EU28: znanost, lijekovi, zdravlje - regulatorni sustav za budućnost"). Ovaj skup zajedno su organizirale Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMA) i Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED), a pokrovitelji su bili Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović i Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

Tijekom svečanosti otvaranja skupa sudionike su pozdravili:

  • dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med. spec. kliničke farmakologije i toksikologije, ravnateljica HALMED-a,
  • gospodin Andreas Pott, zamjenik izvršnog direktora EMA-a,
  • gospodin Stefano Soro, voditelj Odsjeka za kvalitetu, sigurnost i učinkovitost lijekova u Upravi za zaštitu zdravlja i potrošača Europske komisije,
  • prof. dr. sc. Izet Aganović, dr. med., izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske,
  • mr. Luka Vončina, dr. med., pomoćnik Ministra zdravlja i predsjednik Upravnog vijeća HALMED-a,
  • gospodin Andro Vlahušić, dr. med., gradonačelnik Dubrovnika.

Dr. sc. Viola Macolić Šarinić, ravnateljica HALMED-a, u pozdravnom govoru je istaknula: "Do sada je naš glavni cilj uvijek bio udovoljiti visokim zahtjevima hrvatskog zakonodavstva iz područja lijekova i medicinskih proizvoda i pritom u svakome trenutku štititi interese pacijenata, njihovo zdravlje i sigurnost. Te ćemo zadatke s istim žarom i predanošću nastaviti obavljati i nakon što Hrvatska postane dio Europskog gospodarskog prostora".

Nakon svečanog otvaranja, uslijedilo je predavanje dr. sc. Viole Macolić Šarinić o dostignućima HALMED-a tijekom pretpristupnog razdoblja. Potom je slijedio niz predavanja koja su se odnosila na pretpristupne izazove za Hrvatsku na području regulative lijekova, a održali su ih sljedeći predavači: Anthony Humphreys iz EMA-e, Mislav Vučić iz tvrtke PLIVA, Stefano Soro iz Europske komisije, Anita Filipović Sučić i Maja Lovrek iz HALMED-a te Vlatka Kartelo i Tatjana Ajhler Đuretek iz tvrtke Belupo.

Poslijepodnevni sati bili su namijenjeni temama vezanima uz regulativu lijekova, a predavanja su održali Anthony Humphreys iz EMA-e i Peter Bachmann iz Njemačke agencije za lijekove. Nakon toga, uslijedila su predavanja iz područja farmakovigilancije koja su održali Franck Diafouka, Fergus Sweeney i Thomas Geodecke iz EMA-e te Michael Foy iz Britanske agencije za lijekove, Jurica Ester iz Hrvatske udruge bubrežnih bolesnika na peritonejskoj dijalizi i Marina Dimov Di Giusti iz HALMED-a.

Drugi dan konferencije započeo je predavanjima vezanima uz funkcioniranje inspekcije na prostoru Europske unije te je obuhvatio predavanja koja su održali Fergus Sweeney iz EMA-e, Ana Boban iz HALMED-a, Vesna Koblar iz tvrtke raPHARM i Belén Escribano iz Španjolske agencije za lijekove.

Posljednji niz predavanja odnosio se na prilagodbu na telematički sustav Europske unije, a predavanja su održali Olivier Simeon iz EMA-e, Klaus Menges iz Njemačke agencije za lijekove, Andrea Johnson iz Britanske agencije za lijekove, Pieter Vankeerberghen iz Belgijske agencije za lijekove i Dubravka Sudić iz HALMED-a.
Konferenciji je prisustvovalo oko 250 sudionika - predstavnika državne uprave, javnog sektora i farmaceutske industrije iz zemalja članica EU, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova.

Konferencija je organizirana uz potporu IPA programa Europske unije (Instrumenti za pomoć u pretpristupnom razdoblju, Instruments for Pre-Accession Assistance programme) koji, između ostalog, potpomaže sudjelovanje država kandidata u aktivnostima europskih institucija. Cilj konferencije bio je pružiti pregled europskog zakonodavstva o lijekovima te potaknuti razmjenu znanja, dijalog i suradnju hrvatskih i europskih stručnjaka iz regulatornih tijela i farmaceutske industrije na području regulative lijekova.

Ova konferencija je ujedno nastavak prethodnih EMA-inih konferencija održanih 2007. godine u Splitu, 2008. godine u Rijeci i 2011. godine u Zagrebu pod nazivima "Zakonodavstvo za lijekove - hrvatski put ka članstvu u EU", "EU regulatorna mreža - Izazovi i mogućnosti za Hrvatsku" i "Unapređivanje sigurnosti pacijenata u Europi".

Prezentacije s održanih predavanja dostupne su ovdje.

Fotogalerija

Osvrt na međunarodnu konferenciju "EU28: znanost, lijekovi, zdravlje – regulatorni sustav za budućnost"
Na vrh stranicePovratak