Novosti i edukacije

EMA spremna započeti procjenu cjepiva i terapije protiv ebole čim dobije potrebne podatke

23.10.2014.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas u priopćenju da je spremna započeti procjenu terapije i cjepiva protiv ebole čim dobije sve potrebne podatke.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, EMA je uspostavila sustav koji pruža najbolje moguće stručne savjete tvrtkama koje trenutno rade na razvoju potencijalnih cjepiva i/ili terapija za suzbijanje virusa ebole. Agencija je također uspostavila oblik pregleda informacija koji dozvoljava stručnjacima kontinuiranu procjenu dolaznih podatka kako bi definirali što jasnija i znanstveno utemeljena mišljenja temeljena na dodatnim podacima pristiglim tijekom procesa razvoja.

"Spremni smo i želimo procijeniti podatke čim ih tvrtke krenu dostavljati," objašnjava izvršni direktor EMA-e Guido Rasi. "Uspostavili smo regulatorne procese koji omogućavaju najboljim stručnjacima iz cijele Europe da ubrzaju testiranje podataka čim ih dobijemo."

Epidemija ebole u zapadnoj Africi u ožujku 2014. godine najveća je i najkompleksnija pojava ove bolesti dotad. Radi se dosad nezabilježenom slučaju u pogledu opsega i geografske raširenosti bolesti. U ovom trenutku ne postoji odobreni lijek za zaštitu ili liječenje ebole. EMA s regulatornim tijelima iz cijelog svijeta podupire Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) u borbi protiv ebole.

Uloga EMA-e u epidemiji ebole

Zajedno s ostalim regulatornim tijelima EMA savjetuje Svjetsku zdravstvenu organizaciju o mogućim putovima za što brži razvoj, evaluaciju i odobravanje lijekova za borbu protiv ebole. Time se želi osigurati dosljednost različitih regulatornih pristupa.

Skupina europskih stručnjaka s posebnim znanjima na području cjepiva, zaraznih bolesti i projektima kliničkih ispitivanja uspostavljena je od strane Agencije kako bi doprinijela globalnoj reakciji na ebolu. Ova je skupina uključena u pružanje hitnih stručnih savjeta te će također biti zadužena za ubrzavanje ocjene podataka dobivenih od strane proizvođača.

Priopćenje EMA-e u cijelosti je dostupno na internetskim stranicama EMA-e, odnosno ovdje.

Povratak