Novosti i edukacije

HALMED sudjelovao na regionalnoj konferenciji za promicanje MEDICRIME konvencije

24.06.2014.

U organizaciji Vijeća Europe te makedonskih ministarstava pravosuđa i zdravlja, u Skopju se od 19. do 20. lipnja 2014. godine održala regionalna konferencija za promicanje MEDICRIME konvencije pod nazivom "MEDICRIME Convention: A Key Tool Against Organised Crime". Konferenciji su prisustvovale dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., spec., ravnateljica HALMED-a, i Rajka Truban Žulj, mr. pharm., spec., voditeljica Odjela službenog laboratorija za provjeru lijekova - OMCL HALMED-a.

U sklopu konferencije ravnateljica HALMED-a održala je predavanje kojim su predstavljena dosadašnja hrvatska iskustva na području nacionalne i međunarodne suradnje nadležnih tijela zdravstva, policije i carine u borbi protiv krivotvorenih lijekova. Istaknula je kako je HALMED spreman za stupanje na snagu MEDICRIME konvencije te naglasila kako se njenim potpisivanjem potvrđuje važnost zajedničkog djelovanja protiv krivotvorina na međunarodnoj razini u cilju zaštite zdravlja građana.

Uz predstavnice HALMED-a, na konferenciji su sudjelovale i Romana Jerković, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, i Ksenija Turković, sutkinja Europskog suda za ljudska prava.

MEDICRIME konvencija za borbu protiv krivotvorenih lijekova i medicinskih proizvoda, u čijoj su izradi sudjelovali predstavnici HALMED-a, usvojena je od strane Odbora ministara Vijeća Europe 9. prosinca 2010. godine. Ovom konvencijom prvi put se na međunarodnoj razini krivotvorenje lijekova i medicinskih proizvoda, kao i njihova proizvodnja i stavljanje na tržište bez potrebnog odobrenja ili usklađenosti sa sigurnosnim zahtjevima, definiraju kao kaznena djela.

MEDICRIME konvencija je prvi međunarodni instrument kaznenog prava koji obvezuje države članice Vijeća Europe da inkriminiraju proizvodnju krivotvorenih lijekova i medicinskih proizvoda, opskrbu, ponudu i promet krivotvorenim lijekovima i medicinskim proizvodima, krivotvorenje dokumenata te proizvodnju, opskrbu i stavljanje na tržište lijekova i medicinskih proizvoda bez potrebnih odobrenja ili usklađenosti sa zahtjevima.

Konvenciju su do sada potpisale 23, a ratificirale tri države, no još nije stupila na snagu, s obzirom na to da je za stupanje na snagu potrebno minimalno pet ratifikacija. Planirano je da će Republika Hrvatska potpisivanju MEDICRIME konvencije pristupiti u jesen ove godine.

Republika Hrvatska je u svoje zakonodavstvo implementirala Direktivu 2011/62/EU (dopuna Direktivi 2001/83/EC) o krivotvorenim lijekovima za upotrebu u ljudi, koja je stupila na snagu u srpnju 2011. godine. Namjena je Direktive spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalni distribucijski lanac i dolazak do pacijenata te time unaprijediti razinu zaštite zdravlja pacijenata i korisnika lijekova u Europskoj uniji.

HALMED će nastaviti intenzivno surađivati sa svim hrvatskim i europskim nadležnim institucijama u cilju sprečavanja prometa krivotvorenim lijekovima i medicinskim proizvodima.

Obavijest o konferenciji dostupna je i na internetskim stranicama Hrvatskog sabora, odnosno ovdje.

Na vrh stranicePovratak