Novosti i edukacije

HALMED u društvu istaknutih predstavnika europske regulatorne mreže

27.03.2014.

Ravnateljica Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med. spec., sudjelovala je danas na okruglom stolu zajedno s istaknutim predstavnicima relevantnih europskih tijela na području lijekova u sklopu konferencije pod nazivom "Različite perspektive - jedna vizija: bolja zdravstvena zaštita pacijenata", koja se u organizaciji svjetske organizacije Drug Information Association (DIA) održava u Beču od 25. do 27. ožujka 2014. godine.

Okruglim stolom, na kojem su glavne teme rasprave bile transparentnost, implementacija farmakovigilancijskog zakonodavstva, najnovije promjene u zakonodavstvu kliničkih ispitivanja, inovativni lijekovi te pristupanje Republike Hrvatske EU, predsjedavali su Guido Rasi, direktor Europske agencije za lijekove (EMA), i Christa Wirthumer-Hoche, ravnateljica Austrijske agencije za lijekove. Uz ravnateljicu HALMED-a, na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici relevantnih tijela iz EU regulatorne mreže lijekova; June Raine, predsjednica Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) EMA-e, Andrzej Ryś, predstavnik Opće uprave Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača (DG SANCO), Tomas Salmonson, predsjednik Povjerenstva za humane lijekove (CHMP) EMA-e, i Walter Schwerdtfeger, predsjednik njemačkog Saveznog instituta za lijekove i medicinske proizvode (BfArM).

Osim sudjelovanja na okruglom stolu, ravnateljica HALMED-a održala je i predavanje o izazovima i dosadašnjim iskustvima Hrvatske nakon pristupanja EU. Tijekom konferencije, HALMED-u je kao nadležnom regulatornom tijelu zemlje članice upućen velik broj pohvala od strane istaknutih sudionika u pogledu uspješnog uključivanja u EU postupke za odobravanje lijekova te preuzimanja odgovornosti i obveza kao punopravnog partnera u EU regulatornoj mreži lijekova. Jednako tako, od strane vodećih aktera na području farmakovigilancije posebno je istaknuto i zavidno hrvatsko farmakovigilancijsko iskustvo, kao i proaktivni pristup HALMED-a na području praćenja sigurnosti primjene lijekova.

Fotogalerija

HALMED u društvu istaknutih predstavnika europske regulatorne mreže
Povratak