Novosti i edukacije

Obavijest o prestanku opskrbe hrvatskog tržišta lijekovima Vagifem 25 mikrograma tablete za rodnicu (estradiol) i Kliogest 2 mg/1 mg filmom obložene tablete (estradiol, noretisteron)

11.09.2014.

Nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijekova Vagifem 25 mikrograma tablete za rodnicu i Kliogest 2 mg/1 mg filmom obložene tablete, Novo Nordisk Hrvatska d.o.o., obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o svojoj odluci o trajnom prekidu opskrbe tržišta Republike Hrvatske navedenim lijekovima. Odluka o trajnom prekidu opskrbe tržišta donesena je iz komercijalnih razloga te nije vezana uz kakvoću, djelotvornost i sigurnost primjene ovih lijekova.

Serije ovih lijekova koje se trenutno nalaze u prometu u RH ostaju na tržištu do isteka zaliha ili roka valjanosti.

U Republici Hrvatskoj odobreni su drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, namijenjeni za hormonsko nadomjesno liječenje, ali su različite jačine. Stoga se svi bolesnici koji koriste ove lijekove trebaju obratiti svojem liječniku radi promjene terapije.

Podsjećamo da su nositelji odobrenja za stavljanje lijeka u promet obvezni najmanje dva mjeseca prije privremenog ili trajnog prekida opskrbe tržišta lijekom obavijestiti HALMED na način da ispunjeno pokrovno pismo i tablicu s podacima o predmetnim lijekovima pošalju na e-adresu ukidanje@halmed.hr.

Povratak