Novosti i edukacije

Objavljen Dodatak 3.1. Hrvatske farmakopeje

21.01.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je prvi Dodatak on-line izdanja Hrvatske farmakopeje 3.0 s oznakom 3.1. Ovaj Dodatak temelji se na prvom Dodatku osmog izdanja Europske farmakopeje objavljenom 1. listopada 2013. godine, koji stupa na snagu 1. travnja 2014. godine.

Svaki Dodatak je cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje u koji su unesene sve novosti i korekcije, odnosno izmjene iz odgovarajućeg dodatka Europske farmakopeje te se u njemu farmakopeja može cjelovito pretraživati.

U ulomku IV. Sadržaj prvog dodatka osmog izdanja 8.1 navedene su sve novosti, korekcije, odnosno izmjene, dok posebno poglavlje Pharmeuropa sadrži komentare na izmjene objavljene u Pharmeuropi.

Podsjećamo kako je važećim Zakonom o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13.), člankom 179. stavkom 3., propisano da "kakvoća lijeka i sirovina za proizvodnju lijeka, uključujući materijale za unutarnje pakiranje lijeka, mora biti u skladu s Hrvatskom farmakopejom, odnosno lijek mora biti proizveden i provjerene kakvoće u skladu s postupcima i zahtjevima važeće Europske farmakopeje. Ako lijek nije obuhvaćen Hrvatskom farmakopejom niti Europskom farmakopejom, njegova kakvoća mora odgovarati farmakopeji priznatoj u Europskoj uniji ili drugim međunarodnim priznatim normama". Lijek u ovom slučaju obuhvaća magistralni pripravak, galenski pripravak ili gotovi lijek s tvarima kemijskog, ljudskog, životinjskog ili biljnog podrijetla.

Prema važećim Pravilima dobre ljekarničke prakse, Hrvatska farmakopeja spada u obveznu stručnu literaturu ljekarne. Kako je farmakopeja, zbog unapređivanja prakse, podložna redovitim izmjenama, zadaća je svakog ljekarnika služiti se u radu važećim izdanjem farmakopeje.

Godišnju licencu za korištenje svakog izdanja Hrvatske farmakopeje, kao i dodataka koji se redovito objavljuju, izdaje Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Cijena jedne licence je 930,00 kuna + PDV. Svaku licencu moguće je koristiti na dva računala.

Registraciju je moguće provesti putem ove poveznice, uz ispunjavanje zahtjeva traženim podacima, na temelju kojih se kreira ponuda za licencu. Nakon što se prema navedenoj ponudi izvrši plaćanje, korisniku će biti omogućen pristup cjelovitom izdanju farmakopeje. Obavijest o aktivaciji pristupa korisnik će zaprimiti e-poštom zajedno s odgovarajućom zaporkom za pristup farmakopeji.

Nakon pristupanja Hrvatskoj farmakopeji, automatski se otvara važeće izdanje/dodatak, a sva dostupna izdanja/dodatke, s cjelovitom farmakopejom, mogu se pretraživati klikom na izbornik Izdanje u zaglavlju farmakopeje.

U svrhu pružanja uvida u mogućnosti koje pruža cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje, korisnicima je dostupna demo verzija farmakopeje, kojoj je moguće pristupiti ovdje.

Na vrh stranicePovratak