Novosti i edukacije

Potpisan Memorandum o suradnji i razumijevanju između HALMED-a, ALIMS-a, ALMBIH-a, Biroa za lekove i CALIMS-a

02.06.2014.

Na regionalnom sastanku, koji je okupio ravnatelje regulatornih tijela na području lijekova i medicinskih proizvoda, u Podgorici je danas potpisan Memorandum o suradnji i razumijevanju između Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED), Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBIH), Biroa za lekove Ministarstva zdravlja Republike Makedonije i Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS).

Cilj je navedenog Memoranduma formalizirati postojeću i unaprijediti buduću suradnju navedenih regulatornih tijela na području lijekova i medicinskih proizvoda, polazeći od temeljnog stajališta o razvijanju regionalne suradnje i implementacije EU regulative.

Suradnja navedenih regulatornih tijela odvijat će se putem razmjene informacija o važećim zakonskim propisima na području lijekova i medicinskih proizvoda te novostima na području farmakovigilancije, razmjene iskustava u organizaciji laboratorijskih ispitivanja, zajedničkog rada u sprečavanju pojave krivotvorenih lijekova i medicinskih proizvoda kao i putem organizacije seminara i drugih stručnih skupova.

Zaključivanje Memoranduma rezultat je uzajamne zainteresiranosti i prepoznate potrebe za razvojem
međusobne suradnje na području praćenja i osiguranja kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti lijekova i medicinskih proizvoda koji se nalaze u prometu na teritoriju država Strana potpisnica u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Sastanak, na kojem su sudjelovali ravnatelji i predstavnici regulatornih tijela nadležnih za lijekove i medicinske proizvode u regiji, otvorio je ministar zdravlja Crne Gore prof. dr. Miodrag Radunović, a u sklopu sastanka održan je i okrugli stol pod nazivom "Uloga nacionalnih autoriteta u dostupnosti lijekova pacijentima - razmjena iskustava".

Fotogalerija

Potpisan Memorandum o suradnji i razumijevanju između HALMED-a, ALIMS-a, ALMBIH-a, Biroa za lekove i CALIMS-a
Povratak