Novosti i edukacije

Ravnateljica HALMED-a sudjelovala na 37. Godišnjem sastanku Nacionalnih centara koji sudjeluju u Programu praćenja sigurnosti lijekova SZO-a

20.10.2014.

U kineskom je gradu Tianjinu od 14. listopada do 17. listopada 2014. godine održan 37. Godišnji sastanak predstavnika Nacionalnih centara koji sudjeluju u Programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj skup zajedno su organizirale Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO), Kolaborativni centar WHO-a za praćenje nuspojava (Uppsala Monitoring Centar, UMC) i Kineska agencija za hranu i lijekove (CFDA). Na skupu je sudjelovala i ravnateljica HALMED-a dr. sc. Viola Macolić Šarinić sa suradnicima. Sastanku je prisustvovalo oko 200 predstavnika Nacionalnih centara iz 54 zemlje svijeta, članice Programa WHO-a.

Ravnateljica je kao gost ministra Wu Zhena, čelnika CFDA, sudjelovala na svečanoj radnoj večeri koju je organizirao sam ministar 14. listopada 2014. godine i dogovorila suradnju HALMED-a i CFDA na području farmakovigilancije, posebno za područje edukacije eksperata CFDA-a od strane HALMED-a kroz program koji koordinira Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). HALMED i Republika Hrvatska u svijetu su prepoznati kao centar izvrsnosti na području farmakovigilancije. Hrvatska je i jedna od tri zemlje svijeta koje se nalaze i u prvih 20 zemalja Programa praćenja sigurnosti lijekova WHO-a po broju prijava nuspojava na milijun stanovnika te u prvih 20 zemalja po kvaliteti prijavljenih i obrađenih prijava nuspojava.

Na zajedničkom dijelu sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici nacionalnih centara i delegata 3. Sastanka globalne inicijative za sigurnost primjene cjepiva (3rd Meeting of the Global Vaccine Safety Initiative) u organizaciji WHO-a, dr. Viola Macolić Šarinić održala je pozvano predavanje na temu uključivanja prijava pacijenata i medija u jačanje suradnje nacionalnih farmakovigilancijskih centara i javnozdravstvenih programa, poput programa imunizacije, pod naslovom - "Fostering collaboration between national pharmacovigilance centres and public health programmes - Learning from country experiences Croatia (HR"). Vodila je i okrugli stol i radionicu na temu uključivanja javnozdravstvenih programa u praćenje nuspojava te prikazala uspješnu suradnju HALMED-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na području praćenja sigurnosti cjepiva u Republici Hrvatskoj koji je postao i ogledni način suradnje za ostale zemlje u svijetu gdje se takve inicijative tek trebaju ostvariti.

Skup je obuhvatio i druge brojne stručne teme kao što su: otkrivanje interakcija lijekova pomoću baze nuspojava, integracija baza nuspojava i registara različitih javnozdravstvenih programa, utjecaj Interneta i društvenih mreža na sigurnost primjene lijekova te na sigurnost pacijenata, mediji i sigurna primjena lijekova, predviđanje mogućih medikacijskih pogrešaka u Planu upravljanja rizikom, važnost i utjecaj radionica o farmakovigilanciji, integracija farmakovigilancije u curriculum dodiplomske i postdiplomske nastave na medicinskim i farmaceutskim fakultetima itd.

Ovaj skup je još jednom pokazao važnost interakcije svih zemalja svijeta na području sigurne primjene lijekova u kojem Republika Hrvatska zauzima vrlo značajno i važno mjesto.

Fotogalerija

Ravnateljica  HALMED-a sudjelovala na 37. Godišnjem  sastanku Nacionalnih centara koji sudjeluju u Programu praćenja sigurnosti lijekova SZO-a
Na vrh stranicePovratak