Novosti i edukacije

50 godina europske farmaceutske regulative

03.02.2015.

Ove godine obilježava se 50. obljetnica farmaceutske regulative u Europskoj uniji i usvajanja Direktive Vijeća 65/65 koja se odnosila na usklađivanje zakona o lijekovima. Navedenom Direktivom, koja je donesena dana 26. siječnja 1965. godine, uvedena su temeljna načela koja važe i danas te se smatraju početkom EU farmaceutske legislative. Tijekom ovih 50 godina razvijen je velik broj zakona kojima se osiguravaju visoki standardi kakvoće i sigurnosti primjene lijekova te je izgrađen jedan od najučinkovitijih sustava nadzora lijekova. Svi lijekovi prije stavljanja u promet u zemljama EU moraju zadovoljiti stroge kriterije kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti kako bi se pacijentima osiguralo najbolje djelovanje lijeka uz maksimalnu kvalitetu života.

Osim toga, europska farmaceutska regulativa promiče istraživanja i razvoj novih lijekova čime farmaceutska struka iznimno doprinosi javnom zdravlju i dobrobiti pacijenata. Detaljne informacije možete pogledati ovdje.

U siječnju 1995. godine osnovana je i Europska agencija za lijekove (EMA) koja 2015. godine obilježava 20. godišnjicu svog postojanja. Više informacija dostupno je ovdje.

Ovim povodom Hrvatsko farmaceutsko društvo putem svojih internetskih stranica podsjetilo je javnost da su pokazatelji poslovanja hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u sklopu programa ocjenjivanja poslovanja agencija za lijekove unutar europskoga gospodarskog područja, ocijenjeni najboljom praksom na razini Europske unije.

Povratak