Novosti i edukacije

HALMED među deset najuspješnijih na svijetu prema broju prijava sumnji na nuspojave na milijun stanovnika

31.07.2015.

Republika Hrvatska uvrstila se u prvih deset zemalja u svijetu prema broju zaprimljenih prijava sumnji na nuspojave lijekova na milijun stanovnika, što pokazuju najnoviji podaci Uppsala Monitoring Centra (UMC), suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji vodi svjetsku bazu nuspojava VigiBase.

Ovaj je uspjeh rezultat zajedničkih napora HALMED-a i svih zdravstvenih radnika, pacijenata i nositelja odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji redovito prijavljuju sumnje na nuspojave. Veći broj prijava indikator je kvalitete sustava prijavljivanja nuspojava te svaka dodatna prijava znači dodatnu informaciju o lijeku za korisnike lijeka i zdravstvene radnike, što u konačnici dovodi do sigurnije primjene lijekova.

Duga hrvatska tradicija praćenja sigurnosti lijekova obilježena je brojnim uspjesima te se Republika Hrvatska posljednjih godina redovito nalazi među prvih 20 država u svijetu po broju i kvaliteti prijava nuspojava na milijun stanovnika.

Farmakovigilancijske aktivnosti koje provodi HALMED kontinuirano dovode do porasta broja prijava sumnji na nuspojave. U kolovozu 2012. godine HALMED je prvi u svijetu započeo s korištenjem on-line aplikacije Uppsala Monitoring Centra, kojom se pacijentima omogućuje prijavljivanje sumnji na nuspojave putem internetske stranice HALMED-a. Usto, HALMED je na nacionalnoj razini proveo javnu edukativnu kampanju kojom se promovira važnost prijavljivanja nuspojava i čitanja upute o lijeku te pripremio vodič kroz prijavljivanje nuspojava namijenjen pacijentima. Također, HALMED je u 2015. godini započeo inovativnu suradnju s kazalištem Mala scena u svrhu promicanja važnosti pravilne primjene lijekova i prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova među djecom, mladima i odraslima.

S praksom prijavljivanja sumnji na nuspojave u Republici Hrvatskoj započelo se davne 1974. godine, nepunih deset godina nakon Velike Britanije, kolijevke spontanog prijavljivanja nuspojava u svijetu. Povodom četrdesete obljetnice spontanog prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova u Republici Hrvatskoj, koja je obilježena prošle godine, HALMED je na svojim internetskim stranicama priredio niz informativnih tekstova okupljenih u prigodnu rubriku "40 godina spontanog prijavljivanja nuspojava u Hrvatskoj" kako bi pacijente i korisnike lijekova pobliže upoznao s važnošću i načinima prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova, kao i sa sustavom praćenja sigurnosti primjene lijekova u RH.

HALMED će nastaviti kontinuirano poticati prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova od strane zdravstvenih radnika i pacijenata. Prijavljivanje nuspojava je iznimno važno jer analiza prikupljenih podataka omogućuje bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najučinkovitiji i najsigurniji mogući način. Ovime se hrvatskim pacijentima neprekidno osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno doprinosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje.

Fotogalerija

HALMED među deset najuspješnijih na svijetu prema broju prijava sumnji na nuspojave na milijun stanovnika
Na vrh stranicePovratak