Novosti i edukacije

Objavljen Dodatak 3.7. Hrvatske farmakopeje

24.12.2015.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je sedmi Dodatak trećem on-line izdanju Hrvatske farmakopeje (HRF) s oznakom 3.7. Ovaj Dodatak se temelji na sedmom Dodatku osmog izdanja Europske farmakopeje (Ph. Eur.) objavljenom 1. listopada 2015. godine, koji stupa na snagu 1. travnja 2016. godine. Ispravljeni tekstovi objavljeni u Ph. Eur. 8.7 stupaju na snagu danom objavljivanja.

Kao i do sada, u poglavlju Komentari revidiranih tekstova objavljenih u Dodatku 8.7 Ph. Eur. možete naći sažeti prikaz izmjena tekstova objavljenih u ovom dodatku.

U ovom dodatku Hrvatske farmakopeje započinjemo s objavljivanjem englesko-hrvatskog rječnika stručnog nazivlja korištenog u prijevodima tekstova za Hrvatsku farmakopeju. Namjena rječnika je da posluži za lakše snalaženje u izvornim tekstovima i prijevodu te kao pomoć korisnicima kod prijevoda sličnih stručnih tekstova s engleskog jezika.

Rječnik djelomice koristi nazivlje objavljeno u Terminološko-rječničkom vodiču za HRF, koji je pripremio prof. dr. sc. Vladimir Grdinić za potrebe Agencije za lijekove i medicinske proizvode prigodom izrade prvog izdanja Hrvatske farmakopeje 2007. godine. Ostala literatura korištena u njegovoj izradi navedena je na kraju samog rječnika. Tijekom izrade ostalih izdanja i dodataka HRF rječnik je nadopunjavan. O pojedinačnim prijevodima raspravljali su članovi Povjerenstva za Hrvatsku farmakopeju, a o svim nedoumicama konzultirani su članovi Radne grupe za normirane izraze Agencije za lijekove i medicinske proizvode i brojni drugi stručnjaci Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i HALMED-a. Ovdje donosimo usuglašene nazive. Daljnjim usuglašavanjem rječnik će se nadopunjavati. U skladu s time, neki od tekstova Hrvatske farmakopeje bit će revidirani u jezičnom smislu.

Svaki Dodatak je cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje u koje su unesene sve novosti i korekcije/izmjene iz odgovarajućeg dodatka Europske farmakopeje te se u njemu farmakopeja može cjelovito pretraživati.

Licencu za korištenje svih izdanja farmakopeje i dodataka tijekom razdoblja od godine dana izdaje Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Cijena jedne licence je 930,00 kuna + PDV. Svaku licencu moguće je koristiti na dva računala. Registraciju je moguće provesti putem ove poveznice, uz ispunjavanje zahtjeva traženim podacima, na temelju kojih se kreira ponuda za licencu. Korisniku će nakon uplate biti omogućen pristup farmakopeji i o tome će dobiti automatsku obavijest porukom elektroničke pošte s odgovarajućom zaporkom za ulaz u farmakopeju.

Nakon otvaranja Hrvatske farmakopeje korisnici automatski pristupaju važećem izdanju/dodatku, a svakom od dostupnih izdanja/dodataka, s cjelovitom farmakopejom, mogu pristupiti klikom na poveznicu "Izdanje" koja se nalazi u zaglavlju farmakopeje.

Za pregled demo verzije Hrvatske farmakopeje kliknite ovdje.

Na vrh stranicePovratak